Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea Trotusanu
Manastirea Trotusanu

Alba

Manastirea Trotusanu

Diata fostului Mitropolit Teodosie al II-lea al Moldovei, datată din anul 1676, menţionează Schitul Trotuşanu ca viitoare ctitorie a sa.

11 vieţuitoare, viaţă de obşte
Hram: Izvorul Tămăduirii; Sfântul Ierarh Nicolae
Adresă: corn. Moviliţa, 61721 O, jud. Vrancea
Acces: din Focşani, 18 km pe DN 2/E 85 până la Tişiţa; 12 km pe DJ 205F până la Panciu; 8 km pe DJ 205H până la Moviliţa, apoi încă 2 km până în satul Trotuşanu. Mănăstirea se află lângă sat. (GPS: 45°59’5.44″N, 27°5’43.55″E)
Stareţă: monahia Dionisia Burcea
Contact +40723543787

Manastirea Trotusanu legenda

Cămăra­şul Zaharia, preotul Duma şi preotul Cochină din Focşani sunt socotiţi, de asemenea, ctitori ai schitului, alături de înaltul ierarh. În 1695 Constantin Duca Voievod scuteşte Schitul Trotuşanu de dajdia datorată.

În anul 1809 Dositei, egumenul de la Schitul Pralea, avea sub ocârmuire şi Schitul Trotuşanu. Monahii vor părăsi, peste câţiva ani, schitul, locul lor fiind luat, în 1815, de maicile din Schitul Scânteia; în 1839 sosesc aici şi călugăriţe­le de la Schitul Buciumeni şi Sf. Ioan, Brazi.

Manastirea Trotusanu

Monahia Anastasia, provenită din obştea Buciumenilor, va înălţa, pe cheltuială proprie, două biserici la schit: una de lemn (relocată, ulterior) şi o alta de zid, pe locul bisericii vechi. în 1936, la Trotuşanu se aflau 21 de surori şi monahii. în urma Decretului 410/1959 schitul va fi desfiinţat, devenind o simplă biserică de mir. Va fi reînfiinţat, ca mănăstire, imediat după 1990.

Harta Manastirea Trotusanu

Voteaza articolul
[Total voturi: 1 Scor general: 5]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.