Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea Valeni
Manastirea Valeni

Arges

Manastirea Valeni

La jumătatea secolului al XVII-lea, schimonahul Zosima înalţă la Vă­leni o bisericuţă de lemn, întemeind o obşte monahală.

23 vieţuitoare, viaţă de obşte
Manastirea Valeni Hram: Sfânta Treime (biserica mare), învierea lui Lazăr (bisericuţa bolniţei)
Adresă: com. Sălătrucu, 117636, jud. Argeş
Acces: din Curtea de Argeş pe DJ 703H, 20 km NV, trecând prin Valea Danului, până în satul Văleni. Din Văleni 2 km spre E până la mănăstire; (GPS: 45°16’16.55″N, 24°33’11.22″E)
Manastirea Valeni Stareţă: monahia Eleodora Papuc
Contact: +40248545127
Moaste: particele din moastele Sf. Nicolae

Manastirea Valeni legenda

In timpul războiului ruso-austro-turc (1788-1793), mănăstirea este pustiită. Pentru a reînvia aşezământul, episcopul Iosif I mută aici, în anul 1810, câţiva călugări de la Mănăstirea Robaia. Tot în 1810, Dorotei, arhimandritul Mănăstirii Curtea de Argeş al cărei metoc era schitul Văleni, adaugă bisericii o tindă.

Manastirea Valeni

In scurtă vreme însă locul monahilor va fi luat de călugăriţe. în anul 1829, biserica refăcută de stareţa Platonida va fi pictată de zugravul Ştefan. Episcopul Ghenadie Petrescu va zidi, în anii 1883-1885, o nouă biserică, clopotniţă şi chilii pentru maici. Biserica va fi însă distrusă de cutremurul din 1940. Prin strădania episcopului Iosif Gafton, între 1941 şi 1945 se construieşte în mănăstire o biserică mare cu hramul Sf. Treime.

Harta Manastirea Valeni

Voteaza articolul
[Total voturi: 3 Scor general: 3.3]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.