Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Manastirea Zamfira
Manastirea Zamfira

Prahova

Manastirea Zamfira

Numele Mănăstirii Zamfira provine de la donatoarea moşiei pe care s-a început construirea acestei vetre monahale, jupâniţa Zamfira.

30 vieţuitoare, viaţă de sine
Manastirea Zamfira Hram: Inălţarea Domnului, Sfântul Nifon al Constantinopolului
Manastirea Zamfira Adresă: sat Zamfira, com. Lipăneşti, 107340, jud. Prahova
Cum se ajunge la Manastirea Zamfira: Bucureşti-Ploieşti (pe DN 1/E 60)-Zamfira (DN 1A), 83 km. Mănăstirea se află în latura de SV a satului (DJ 217), la 2 km V din DN 1 A. Din Ploieşti până la mănăstire, 19 km; (GPS: 45°4’12.05″N, 26°0’30.80″E)
Manastirea Zamfira Stareţă: monahia Fanuria Berica
Manastirea Zamfira Contact: +40244215178
Moaşte: particele din moaştele Sf. Mina şi Sf. Haralambie
Icoane făcătoare de minuni: icoana Maicii Domnului
De văzut: • Muzeu: icoane vechi, obiecte bisericeşti, tipărituri religioase etc.
Împrejurimi: • Muzeul memorial Nicolae Iorga, Vălenii de Munte

Manastirea Zamfira legenda

Rămasă văduvă de tânără, în 1714, deoarece soţul său, Manuil Apostol, om de încredere al lui Constantin Brâncoveanu, a fost omorât de turci, jupâniţa Zamfira va începe înălţarea bisericii cu hramul Sfanta Treime pe la 1716-1720. Biserica va fi terminată de nora sa Smaranda, fiica lui Ion Aga Bălăceanu.

Manastirea Zamfira

Peste ani, Mitropolitul Nifon, aflând biserica într-o stare avansată de degradare, zideşte în 1850 o altă biserică, mai încăpătoare, construind împrejurul ei chilii, în care va aduce 36 de maici de la Schitul Roşioara de lângă Filipeştii de Pădure. Pictura interioară a fost executată de Nicolae Grigorescu, pe când pictorul avea vârsta de doar 18 ani.

Biserica a fost sfinţită la data de 8 septembrie 1857, primind hramul înăl­ţarea Domnului şi Sf. Nifon al Constantinopolului. Cu vremea, va fi refăcu­tă şi Biserica Sf. Treime. În 1959, maicile au fost obligate să părăsească mănăstirea, plecând în pribegie. Abia peste zece ani, monahia losefina Chirilă, stareţa Schitului Sf. Maria Techirghiol, se va instala în mănăstire cu binecuvântarea PF Justinian Marina, având funcţia de ghid al bisericii mănăstirii.

În jurul său, până în 1975, se vor aduna 35 de călugăriţe, începându-se restaurarea mănăstirii. In curtea Mănăstirii Zamfira se află mormintele familiei lui Nicolae Iorga şi cel al profesorului de muzică psaltică Ştefănache Popescu. La Zamfira a trăit o îndelungă perioadă de timp renumitul duhovnic Gavriil Stoica. Biserica Sf. Treime nu mai aparţine în prezent mănăstirii, fiind transformată în biserică de mir.

Manastirea Zamfira
Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.