Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Nasterea Maicii Domnului

Nasterea Maicii Domnului

Nasterea Maicii Domnului

 

Introducere
Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este sărbătorită pe 8 septembrie a fiecărui an. Sărbătoarea comemorează nașterea Maicii Domnului Isus Hristos, Domnul nostru.

 

Istoric
Nașterea și viața timpurie a Maicii Domnului nu sunt consemnate în Evanghelii sau în alte cărți ale Noului Testament, cu toate acestea, aceste informații pot fi găsite într-o lucrare datând din secolul al II-lea cunoscută sub numele de Cartea lui Iacov sau Protevangelion.

Conform poveștii găsite în această carte, părinții Mariei, Ioachim și Ana, au rămas fără copii timp de mulți ani. Au rămas credincioși lui Dumnezeu, dar rugăciunile lor pentru un copil au fost fără răspuns. Într-o zi, când Ioachim a venit la templu să facă o ofrandă, a fost întors de marele preot care l-a pedepsit pentru lipsa de copii. Pentru a-și ascunde rușinea, Ioachim s-a retras în munți pentru a locui printre păstori și turmele lor.

În timp ce Ioachim se ruga, soția sa Ana se ruga în același timp la casa lor din Ierusalim. Amândurora s-a arătat un înger și a anunțat că Ana va avea un copil al cărui nume va fi cunoscut în întreaga lume. Ana a promis că va oferi copilul ei in dar Domnului. Ioachim s-a întors acasă, iar în timp util Ana a născut o fiică, Maria.

 

Icoana Nasterea Maicii Domnului

Icoana Nașterii Domnului ne prezintă figurile centrale ale Sfinților Ioachim și Ana (1), părinții Mariei și Maica Domnului nostru ca un prunc. Sfânta Ana este în mijlocul icoanei cu mâna dreaptă întinsă spre fiica ei. La fel, Sfântul Ioachim, tatăl Mariei, privește copilul mic cu mâna dreaptă întinsă spre ea. Ana este înconjurată de însoțitori care au asistat la naștere.

Icoana îndreaptă atenția către Maria ca figura centrală a acestei sărbători. De asemenea, recunoaște bucuria simțită de Ioachim și Anna ca noi părinți cu un copil primit printr-o promisiune de la Dumnezeu. Textele liturgice ale sărbătorii recunosc această bucurie și confirmă rolul special al Mariei ca Mama Dumnezeului Întrupat, Iisus Hristos. În acest eveniment, se face un alt pas în istoria sacră în pregătirea intrării lui Hristos în lume.