Hi, what are you looking for?

Vegan
Vegan

Retete de post

„Rețetă de post cu avocado: Gustări sănătoase și delicioase pentru zilele de post”

1. Saramură de legume cu măsline

Ingrediente:

  • 3 roșii mari
  • 2 ardei grași (unul roșu și unul galben)
  • 1 ceapă medie
  • 1 castravete
  • 100 g măsline verzi
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • 1 cățel de usturoi (opțional)
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt
  • Sare și piper după gust
  • Suc de lămâie (opțional)

Instrucțiuni:

  1. Spală bine toate legumele. Taie roșiile în cuburi, ardeii în fâșii, ceapa julien iar castravetele în felii.
  2. Într-un bol mare, combină toate legumele tăiate.
  3. Adaugă măslinele, apoi stropeste totul cu ulei de măsline.
  4. Dacă dorești, zdrobește cățelul de usturoi și adaugă-l în salată.
  5. Presară pătrunjelul tocat mărunt, sare și piper după gust. Poți adăuga și sucul de lămâie pentru un plus de prospețime.
  6. Amestecă bine, lasă la odihnit 10-15 minute pentru a se îmbina aromele, apoi servește.

2. Tocăniță de ciuperci și linte

Ingrediente:

  • 200 g ciuperci (champignon sau ciuperci de pădure)
  • 150 g linte (spălată și fiartă anterior)
  • 1 ceapă mare
  • 2 morcovi
  • 2-3 căței de usturoi
  • 400 ml suc de roșii
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • Sare și piper după gust
  • Oregano sau busuioc

Instrucțiuni:

  1. Taie ceapa și morcovii pești mici. Într-o tigaie mare, încinge uleiul de măsline și adaugă ceapa. Călește până devine translucida.
  2. Adaugă morcovii și ciupercile tăiate mărunt și sotează până când ciupercile își pierd din apă.
  3. Pune lintea fiartă, sucul de roșii și asezonează cu sare, piper, oregano sau busuioc.
  4. Lasă la fiert la foc mic timp de 15-20 de minute, amestecând din când în când. Poți adăuga apă dacă ți se pare prea groasă.
  5. Servește fierbinte, cu mămăligă sau pâine proaspătă.

3. Supă cremă de dovleac

Ingrediente:

  • 500 g dovleac
  • 1 cartof mediu
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 1 litru apă sau supă de legume
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • Sare și piper după gust
  • Pătrunjel pentru décor (opțional)

Instrucțiuni:

  1. Curăță legumele și taie dovleacul, cartoful, morcovul și ceapa în cuburi.
  2. Într-o oală, încinge uleiul de măsline și călește ceapa până devine aurie.
  3. Adaugă dovleacul, cartoful și morcovul, apoi acoperă cu apă sau supă de legume.
  4. Fierbe totul timp de 20-25 de minute, până când legumele sunt moi.
  5. Folosește un blender pentru a transforma totul într-o supă cremă fină. Adaugă sare și piper după gust.
  6. Servește caldă, presărată cu pătrunjel tocat.

4. Pilaf cu legume

Ingrediente:

  • 200 g orez
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras
  • 100 g mazăre (proaspătă sau congelată)
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • 1 litru apă
  • Sare și piper după gust
  • Paprika sau turmeric (opțional)

Instrucțiuni:

  1. Spală orezul și lasă-l deoparte. Tăie ceapa și morcovul în cubulețe, iar ardeiul în fâșii.
  2. Într-o oală, încinge uleiul de măsline și călește ceapa până devine aurie.
  3. Adaugă morcovul și ardeiul și prăjește câteva minute.
  4. Pune orezul, amestecă bine, apoi adaugă apa și mazărea.
  5. Asezonează cu sare, piper și, dacă dorești, paprika sau turmeric. Lasă să fiarbă la foc mic acoperit timp de 15-20 de minute, până când orezul absoarbe apa.
  6. Servește cald, ușor răcorit, ca un fel principal sau garnitură.

5. Salată simplă de năsturel

Ingrediente:

  • 200 g năsturel (sau orice verdețuri preferate)
  • 1 castravete
  • 1 roșie
  • 1 avocado (opțional)
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • Oțet balsamic sau suc de lămâie
  • Sare și piper după gust

Instrucțiuni:

  1. Spală bine toate legumele. Taie năsturelul, castravetele și roșia în bucăți mici, iar avocado în felii, dacă alegi să-l folosești.
  2. Într-un bol mare, combină toate ingredientele.
  3. Stropește cu ulei de măsline și oțet balsamic sau suc de lămâie. Asezonează cu sare și piper după gust.
  4. Amestecă ușor și servește imediat, pentru a păstra prospețimea ingredientelor.

Sper că aceste rețete îți vor aduce bucurie și inspirație în fiecare zi de post! Bon appétit!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Craciun

În fiecare an, în perioada sărbătorilor de iarnă, creștinii din întreaga lume celebrează un moment deosebit: Nașterea Domnului, un eveniment marcat de vestirea îngerilor....

Editoriale

Legenda Sf. Gheorghe: Povestea Faptei Bune și a Victoriei Luminii asupra Întunericului În fiecare an, pe 23 aprilie, creștinii din întreaga lume celebrează ziua...

Istoria bisericii

Tudor Vladimirescu: Liderul Revoluției din 1821 și Lupta pentru Dreptate în Țara Românească Tudor Vladimirescu este o figură importantă în istoria României, cunoscut mai...

Pictura

Ion Țuculescu este o figură marcantă a artei românești, un pictor bisericesc care a reușit să îmbine tradiția cu modernitatea în opera sa. Născut...