Rezumat:
Desigur! Iată câteva rețete de mâncare de post, simple și delicioase, care respectă tradiția postului creștin ortodox. Fiecare rețetă include ingrediente accesibile și instrucțiuni clare.
1. Supa de legume cu tăieței de post
Ingrediente:
- 1 morcov mare
- 1 pătrunjel
- 1 ceapă
- 1 cartof
- 1 ardei gras (roșu sau verde)
- 1 litru apă
- 100 g tăieței de post
- Sare și piper după gust
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 legătură pătrunjel proaspăt (pentru garnitură)
Instrucțiuni:
- Spală și curăță toate legumele. Toacă ceapa, morcovul, pătrunjelul, cartoful și ardeiul cubulețe mici.
- Într-o oală, încălzește uleiul de măsline și adaugă ceapa. Sotează până devine translucidă.
- Adaugă morcovul, pătrunjelul și ardeiul. Călește legumele timp de 5 minute.
- Adaugă cartoful și apa. Lasă să fiarbă până când legumele sunt moi (aproximativ 15-20 de minute).
- Adaugă tăiețeii și lasă să fiarbă încă 5-7 minute, până când sunt gata.
- Potrivește de sare și piper, apoi decorează cu pătrunjel proaspăt tocat. Servește cald.
2. Mâncare de linte cu roșii
Ingrediente:
- 250 g linte
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 3 roșii (sau o conservă de roșii pasate)
- 2 morcovi
- 1 păstârnac (opțional)
- 1 litru apă
- 1 linguriță boia dulce
- Sare și piper după gust
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 legătură de mărar proaspăt (pentru garnitură)
Instrucțiuni:
- Spală lintea sub apă rece și las-o la înmuiat timp de 30 de minute.
- Într-o oală, călește ceapa tăiată mărunt în uleiul de măsline până devine aurie.
- Adaugă usturoiul zdrobit, morcovii și păstârnacul tăiate cubulețe. Călește 5-7 minute.
- Adaugă lintea și apa, și lasă să fiarbă la foc mediu timp de 20-25 de minute.
- Adaugă roșiile tăiate și boiaua dulce. Continuă să gătești încă 15 minute, sau până când lintea este moale.
- Asezonează cu sare și piper, apoi servește cu mărar proaspăt tocat deasupra.
3. Salată de năut și legume
Ingrediente:
- 400 g năut (fiart sau din conservă)
- 1 roșie
- 1 castravete
- 1 ceapă roșie
- 1 ardei gras
- 2 linguri ulei de măsline
- Zeama de la 1 lămâie
- Sare și piper după gust
- Pătrunjel proaspăt (pentru garnitură)
Instrucțiuni:
- Dacă folosești năut uscat, lasă-l la înmuiat peste noapte, apoi fierbe-l până devine moale.
- Taie legumele (roșia, castravetele, ceapa și ardeiul) în cubulețe mici.
- Într-un bol mare, combină năutul cu legumele tăiate.
- Adaugă uleiul de măsline, zeama de lămâie, sare și piper. Amestecă bine.
- Servește salata cu pătrunjel proaspăt tocat deasupra. Poate fi consumată atât ca aperitiv, cât și ca fel principal.
4. Pilaf de orez cu legume
Ingrediente:
- 200 g orez
- 1 morcov
- 1 ceapă
- 1 ardei gras
- 1 dovlecel (opțional)
- 600 ml apă sau supă de legume
- 3 linguri ulei de măsline
- Sare și piper după gust
- 1 legătură de mărar sau pătrunjel (pentru garnitură)
Instrucțiuni:
- Spală orezul sub apă rece și lasă-l să se scurgă.
- Într-o tigaie mare, călește ceapa tăiată mărunt în uleiul de măsline până devine aurie.
- Adaugă morcovul, ardeiul și dovlecelul tăiate cubulețe, și călește timp de 5-7 minute.
- Adaugă orezul, amestecă bine, apoi toarnă apa sau supa de legume. Potrivește de sare și piper.
- Lasă să fiarbă la foc mic cu un capac, timp de 20-25 de minute, până când orezul absoarbe toată apa și este fraged.
- Servește pilaf garnisit cu mărar sau pătrunjel proaspăt.
Aceste preparate nu doar că respectă tradiția postului, dar sunt și hrănitoare și pline de savoare. Poftă bună!
