Hi, what are you looking for?

Vegan
Vegan

Retete de post

„Rețetă de post delicioasă cu năut: Savurează sănătatea în fiecare porție!”

1. Salată de Năut cu Legume Proaspete

Ingrediente:

  • 1 conservă năut (sau 200 g năut uscat, fiert)
  • 1 roșie mare
  • 1 castravete
  • 1 ardei gras (verde sau roșu)
  • 1 ceapă mică
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Sucul de la 1 lămâie
  • Sare și piper, după gust
  • Un pachet mic de pătrunjel proaspăt

Instrucțiuni:

  1. Dacă folosești năut uscat, spală-l și lasă-l la înmuiat peste noapte, apoi fierbe-l până este moale.
  2. Spală și taie roșia, castravetele, ardeiul și ceapa în cubulețe mici.
  3. Într-un bol mare, adaugă năutul (fierbinte sau rece) și legumele tăiate.
  4. Stropește salata cu ulei de măsline și suc de lămâie. Presară sare și piper după gust.
  5. Amestecă totul bine și adaugă pătrunjelul tocat mărunt.
  6. Lasă salata să stea 10 minute pentru a se infuza aromele, apoi servește.


2. Pilaf de Orez cu Legume Colorate

Ingrediente:

  • 200 g orez
  • 1 morcov mare
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 2 căței de usturoi
  • 500 ml apă sau supă de legume
  • 3 linguri ulei de floarea-soarelui
  • Sare și piper, după gust
  • 1 foaie de laur
  • Paprika (opțional)

Instrucțiuni:

  1. Încălzește uleiul într-o cratiță mare, adaugă ceapa tocată și călește-o până devine aurie.
  2. Adaugă morcovul ras și ardeiul tăiat cubulețe. Călește legumele 5-7 minute.
  3. Toarnă orezul și amestecă bine, lăsându-l să se prăjească ușor timp de câteva minute.
  4. Adaugă apa sau supa de legume, foaia de laur, sare, piper și usturoiul tăiat felii.
  5. Aduceți la fierbere, apoi reduceți căldura la minim și acoperiți cu un capac. Lăsați să fiarbă timp de 15-20 de minute, până când orezul absoarbe lichidul.
  6. Opriți focul și lăsați să stea acoperit încă 5 minute. Servește cu o presărată de paprika deasupra.


3. Sarmale de Post cu Varză și Orez

Ingrediente:

  • 1 varză mare murată
  • 200 g orez
  • 2 cepe mari
  • 2 morcovi
  • 1 ardei gras
  • 1 lingură pastă de tomate
  • 1 lingură ulei
  • Sare și piper, după gust
  • Câteva frunze de mărar proaspăt sau uscat

Instrucțiuni:

  1. Spală bine frunzele de varză pentru a îndepărta excesul de sare. Dacă folosești varză proaspătă, opărește-o puțin pentru a deveni flexibilă.
  2. Într-o tigaie, călește ceapa și morcovii rași în ulei, până devin moi.
  3. Adaugă orezul și pasta de tomate. Amestecă încet și lasă să se prăjească timp de 5 minute.
  4. Condimentează amestecul cu sare, piper și mărar.
  5. Umple frunzele de varză cu amestecul de orez și legume, împăturindu-le bine ca să nu iasă umplutura.
  6. Așază sarmalele într-o oală, acoperă cu apă și fierbe la foc mic timp de aproximativ 1-1,5 ore.
  7. Servește sarmalele calde, cu mămăligă sau pâine proaspătă.


4. Supă de Legume cu Tăiței de Post

Ingrediente:

  • 2 morcovi
  • 1 cartof
  • 1 țelină mică
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 100 g tăiței de post
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1,5 l apă
  • Sare și piper, după gust
  • Verdeață pentru decor (pătrunjel sau mărar)

Instrucțiuni:

  1. Spală și taie toate legumele în cuburi mici.
  2. Într-o oală, călește ceapa tăiată în ulei de măsline până devine aurie.
  3. Adaugă morcovii, cartofii, țelina și ardeiul. Călește legumele timp de 5 minute.
  4. Toarnă apă și fierte timp de 15-20 de minute, până când legumele sunt moi.
  5. Adaugă tăițeii și continuă să fierbi pentru încă 5-7 minute, până când aceștia sunt gata.
  6. Condimentează cu sare și piper. Servește cu verdeață proaspătă deasupra.


Aceste rețete sunt nu numai hrănitoare și gustoase, dar reflectă și tradiția postului creștin ortodox. Poftă bună!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Locasuri de cult

Mănăstirea Văratec: O Oază de Credință și Tradiție în Inima Moldovei Mănăstirea Văratec este una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din România, având o...

Craciun

Steaua de la Betleem este un simbol central al Nașterii Domnului în tradiția creștină. Ea este adesea menționată în poveștile de Crăciun, iar imaginea...

Editoriale

Legende și Tradiții în Jurul Sf. Gheorghe: Purtătorul de Lumină și Protectorul Ţărilor În fiecare an, pe 23 aprilie, creștinii din întreaga lume sărbătoresc...

Istoria bisericii

În România, foarte mulți oameni au contribuit la dezvoltarea societății, dar puțini au reușit să aibă un impact atât de profund în domeniul educației...