Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ortodox News
Rezervorul Nostru Spiritual
Rezervorul Nostru Spiritual

Editoriale

Rezervorul nostru spiritual

In 1950, Roger Duvoison a scris o poveste despre o gasca cu numele de Petunia. Se spune ca intr-o zi ea a gasit un lucru despre care stia ca are mare valoare in ochii oamenilor, a gasit o carte. Pentru ca gaseste aceasta carte ea crede ca este inteleapta. De fapt si spune: „Cea care are cartea este intelept”. Datorita acestui lucru, toate animalele din ograda o vedeau mai inteleapta, si cand era nevoie de un sfat, intotdeauna era cautata Petunia…

Ma opresc aici cu povestirea pentru ca vreau sa iti scriu ceva despre mine. Doar promite-mi ca nu vei rade… Saptamana trecuta, trecand pe langa cel putin 10 benzinarii, avand un semnal clar ca nu mai am benzina, am ramas fara benzina… Daca zambesti, sau razi acum, sper ca o faci pentru ca iti aduci si tu aminte de un episod similar din viata ta… Acest episod trist, cat si drumul lung, facut pe jos, pana la benzinarie si inapoi, mi-a oferit timp pretios de meditat. Mi-am adus aminte vorba unui fost coleg care imi spune ca poti spune multe despre un om observand cum conduce masina. Si printre altele am invatat ceva… am invatat ca sunt mai multe metode de a pune benzina!

  1. A umple rezervorul doar cand e aproape de golire. Avantajele unei astfel de metode sunt ca mergi mai mult fara a te opri la multe statii de pompare, ca nu mai ai grija zilei de maine nefiindu-ti teama ca se va scumpi din nou benzina. Insa am aflat ca desi metoda este buna, are si dezavantaje cum ar fi lipsa grijei de a te uitat tot timpul la indicator, cat si suma mai mare scazuta din buget in urma unui plin de benzina. Cu acest gand, mi-am adus aminte de o parabola in care 10 fecioare si-au facut plinul. Si untdelemnul le-a ajuns pentru mult timp, dar drumul era mai lung in realitate decat pe harta lor, si in final cinci dintre ele au patit si ele ca mine.
  2. Rezervorul plin doar vinerea. Avantaje: creerea unui obicei, sau faptul ca nu vei ramane fara benzina in Sabat. Dezavantaje: vinerea benzina e mai scumpa, sau vinerea e din nou prea scurta si nu mai ai timp sa ajungi pe la benzinarie. Si din nou am facut legatura cu mine, si trista realitate de a avea nevoie de doua Vineri pe saptamana si anume o zi de Vineri pentru a incheia lucrarile saptamanii, si inca o zi de vineri pentru a ma pregati de Sabat. Am sa te las pe tine sa imi continui acest gand…
  3. A umple rezervorul doar cate putin. Cunosc oameni care niciodata (poate ca exagerez putin aici) nu pun benzina suficienta pentru a umple jumatate de rezervor. Din nou avantaje: nu cheltui prea multi bani odata, cat si faptul ca tot timpul stai cu ochii pe rezervor. Dezavantaje: drumul poate fi mai lung decat crezi, sau poate ca atunci cand ai nevoie de benzina, nu mai ai banii necesari. Si acest gand mi-a adus aminte de drumul de 40 de ani prin pustie, in care de multe ori poporul nu facea nimic mai mult decat de a umple doar cate putin rezervorul. Poate si pentru ca au stat prea mult prin benzinarii, a durat drumul 40 de ani.

Unde vreau sa ajung? Pentru a nu fi prea confuz iti voi explica in cateva cuvinte. Nu doresc sa vorbesc despre benzina si despre masini, ci despre Cuvant si rezervorul nostru spiritual. Cum il umplem noi? O data si bine, lucru care ne face sa credem ca daca am citit astazi o carte din biblie potrivit formulei de trei capitole pe zi si cinci sambata, nu voi mai trebuii sa citesc nimic o luna? Sau poate vineri seara incerc, pe jumatate adormit sa recuperez timpul? Sau poate sunt satisfacut cu un verset citit fugar iesind pe usa dimineata sau poate seara inainte de culcare? De ce pun aceste intrebari? Pentru ca raspunsul lor imi arata pe ce loc il pun eu pe Dumnezeu in viata mea.

…Intr-o zi pe drumul de langa casa a trecut o masina din care a cazut chiar in curte o cutie. Cercetand indelung cutia dar necunoscand ce ar putea fi, animalele au chemat-o pe Petunia. Nestiind sa citeasca aceasta a citit literele D-I-N-A-M-I-T-A „lumanari”. De mult nu mai aprinsesera ele o lumanare, asa ca repede au aprins una. Va dati seama ce s-a intamplat. Povestea spune ca Petunia si-a schimbat si ea invatatura. Acum daca e intrebata ea spune: „Cel care are cartea si o citeste este intelept.”
Stan Beniamin

P.S. Trista intamplare din viata mea, m-a ajutat sa imi aduc aminte ca Biblia, e scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu pentru noi, o scrisoare care merita nu doar a fi pastrata in arhiva, ci recitita iar si iar, pentru a reaprinde in noi „dragostea dintai” pierduta.

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Sfinti

Vizualizari: 47 Copilarie Sfanta Filofteia Sfanta Filofteia s-a născut pe la 1206 în cetatea Târnovo, din sudul Dunării. Părinţii ei erau creştini şi se...

Editoriale

La manastirea Petru Voda, cu trei kilometri mai in vale, intr-o pajiste frumoasa, unde odinioara Parintele Justin obisnuia sa mearga cu animalele la pascut,...

Craciun

În fiecare an la 25 decembrie serbăm praznicul împărătesc al Naşterii după trup a Domnului nostru Iisus Hristos.

Rugaciuni

Rugaciunea vaduvei - puternica pentru ajutor si sanatate.