Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Rugaciunile De Dimineata
Rugaciunile De Dimineata

Rugaciuni

Rugaciunea de dimineata

Sculandu-te din somn, fara lene si cu mintea treaza, sa te departezi de asternut si indata te inchina de trei ori, zicand rugaciunea de dimineata:

Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie.

Dupa aceasta sa stai putin in tacere, pana ce se vor linisti toate simturile tale si atunci sa faci trei inchinaciuni pana la pamant si, de esti preot, sa zici:

Binecuvantat este Dumnenzeul nostru totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Iar de nu esti preot, sa zici:

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale si ale tuturor sfintilor, miluieste-ne pe noi. Amin.

Si sa zici iarasi:

Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie.

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi. (de 3 ori)

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.

Doamne miluieste. (de 3 ori)
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Tatal nostru, Carele esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie imparatia Ta, faca-se voia Ta, precum in cer asa si pe pamant. Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresealele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pre noi in ispita, ci ne izbaveste de cel viclean.

Ca a Ta este imparatia si puterea si slava, a Tatalui, si a Fiului, si a Sfantului Duh. Acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Apoi troparele acestea:

Sculandu-ne din somn, cadem catre Tine, Bunule, si cantare ingereasca strigam Tie, Puternice: Sfant, Sfant, Sfant esti Dumnezeule; pentru rugaciunile ingerilor Tai, miluieste-ne pe noi.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

Din pat si din somn m-ai ridicat, Doamne; mintea mea o lumineaza, inima si buzele mele le deschide, ca sa Te laud pe Tine, Preasfanta Treime: Sfant, Sfant, Sfant esti Dumnezeule; pentru rugaciunile tuturor sfintilor Tai, miluieste-ne pe noi.

Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Fara de veste Judecatorul va veni si faptele fiecaruia se vor descoperi, ci cu frica sa strigam in miezul noptii: Sfant, Sfant, Sfant esti Dumnezeule; pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

Doamne miluieste (de 12 ori), apoi rugaciunea de dimineata, aceasta:

Din somn sculandu-ma, multumescu-Ti Tie, Preasfanta Treime, ca pentru multa bunatatea Ta si pentru indelunga-rabdarea Ta, nu Te-ai maniat pe mine lenesul si pacatosul, nici nu m-ai pierdut cu faradelegile mele, ci ai facut iubire de oameni dupa obicei; si in deznadajduire zacand eu, m-ai ridicat, ca sa manec si sa slavesc puterea Ta. Deci, acum lumineaza-mi ochii gandului, deschide-mi gura ca sa ma invat cuvintele Tale, sa inteleg poruncile Tale, sa fac voia Ta, sa-Ti cant in marturisirea inimii si sa laud preasfant numele Tau: al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Alta rugaciune de dimineata:

Slava Tie, Imparate, Dumnezeule atotputernice, Care cu purtarea Ta de grija cea dumnezeiasca si de oameni iubitoare m-ai invrednicit pe mine pacatosul si nevrednicul, a ma scula din somn si a dobandi intrare in sfanta casa Ta. Primeste, Doamne, si glasul rugaciunii mele, ca si al sfintelor si intelegatoarelor tale Puteri, si binevoieste ca, din inima curata si cu duh de umilinta sa Ti se aduca Tie lauda din necuratele mele buze, ca si eu sa ma fac partas fecioarelor celor intelepte, cu luminata faclia sufletului meu, si sa Te slavesc pe Tine, Dumnezeu-Cuvantul, Cel slavit in Tatal si in Duhul Sfant. Amin.

Apoi:

Veniti sa ne inchinam Imparatului nostru Dumnezeu.

Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Hristos, Imparatul nostru Dumnezeu.

Veniti sa ne inchinam si sa cadem la Insusi Hristos, Imparatul si Dumnezeul nostru. (cu trei inchinaciuni)

Apoi indata Psalmul 50:

Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, si dupa multimea indurarilor Tale, sterge faradelegea mea. Mai vartos ma spala de faradelegea mea, si de pacatul meu ma curateste. Ca faradelegea mea eu o cunosc, si pacatul meu inaintea mea este pururea. Tie Unuia am gresit, si rau inaintea Ta am facut, asa incat drept esti Tu intru cuvintele Tale si biruitor cand vei judeca Tu. Ca iata intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea. Ca iata adevarul ai iubit, cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale mi-ai aratat mie.

Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati, spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Intoarce fata Ta de catre pacatele mele, si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule, si Duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele.

Nu ma lepada de la fata Ta, si Duhul Tau cel Sfant nu-L lua de la mine. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale, si cu Duh stapanitor ma intareste. Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale, si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sange Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta. Ca de-ai fi voit jertfa, Ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi.

Jertfa lui Dumnezeu, duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, intru bunavoirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.

Apoi:

Rugaciunea de dimineata intaia, a Sfantului Macarie cel Mare

Macarie Del Mare
Rugaciunea De Dimineata Sf. Macarie Cel Mare

Doamne, curateste-ma pe mine pacatosul, ca niciodata n-am facut bine inaintea Ta. Izbaveste-ma, deci de vicleanul si fa sa fie intru mine voia Ta, ca fara de osanda sa deschid gura mea cea nevrednica si sa laud preasfant numele Tau, al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Rugaciunea de dimineata a doua, a Sfantului Macarie cel Mare

Din somn sculandu-ma, cantare de miez de noapte aduc Tie, Mantuitorule, si inaintea Ta cazand, strig: Nu ma lasa sa adorm in moartea pacatelor, ci ma miluieste, Cel ce Te-ai rastignit de voie, si pe mine, cel ce zac in lene, grabind ma scoala si ma mantuieste, ca sa stau inaintea Ta in rugaciuni; iar dupa somnul noptii, sa-mi luminezi ziua fara de pacat, Hristoase Doamne, si ma mantuieste.

Rugaciunea de dimineata a treia, a Sfantului Macarie cel Mare

Sculandu-ma din somn, catre Tine, Stapane, Iubitorule de oameni, scap si spre lucrurile Tale ma nevoiesc. Ma rog Tie, ajuta-mi cu milostivirea Ta in toata vremea si in tot lucrul. Izbaveste-ma de toate lucrurile lumesti cele rele si de sporirea diavoleasca izbaveste-ma si ma du intru imparatia Ta cea vesnica. Ca Tu esti Facatorul meu si Purtatorul de grija si Datatorul a tot binele si in Tine este toata nadejdea mea si Tie slava inalt, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Rugaciunea de dimineata a patra, a Sfantului Macarie cel Mare

Doamne, Cel ce cu multa bunatatea Ta si cu indurarile Tale cele mari mi-ai dat mie, robului Tau, de am trecut timpul noptii acesteia fara ispita de toata rautatea pizmasului, Tu Insuti Stapane, Facatorule a toate cate sunt, invredniceste-ma cu adevarata lumina Ta, ca sa fac voia Ta cu inima luminata, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Rugaciunea de dimineata a cincea

Doamne, Dumnezeule, Atottiitorule, Care primesti de la puterile Tale cele ceresti cantarea Sfintei Treimi, primeste si de la noi, nevrednicii robii Tai, cantarea Sfintei Treimi si ne daruieste ca, in toti anii vietii noastre si in tot ceasul, Tie slava sa-Ti inaltam: Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Rugaciunea de dimineata a sasea

Doamne Atottiitorule, Dumnezeul puterilor si a tuturor trupurile, Care intre cele de sus locuiesti si spre cele de jos privesti; Cel ce ispitesti inimile si rarunchii si tainele oamenilor le stii cu adevarat; Lumina fara de inceput si pururea fiitoare, in care nu este mutare sau umbra de schimbare; Insuti, Imparate fara de moarte, primeste rugaciunile noastre pe care le aducem Tie din gurile noastre cele necurate, in aceast ceas al noptii, indraznind pentru multimea milelor Tale. Lasa noua greselile ce am gresit inaintea Ta, cu cuvantul, cu lucrul, din stiinta si din nestiinta. Curateste-ne pe noi de toate intinaciunile trupesti si sufletesti, facandu-ne pe noi casa cinstitului si Sfantului Tau Duh. Si ne daruieste noua cu inima veghetoare si curata sa trecem toata noaptea acestei vieti, asteptand luminata si sfanta zi a Unuia-Nascut Fiului Tau, a Domnului Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos, cand va veni pe pamant cu slava sa judece pe toti si sa plateasca fiecaruia dupa faptele lui. Ca sa nu fim aflati zacand si dormitand, ci priveghind si sculati in lucrarea poruncilor Lui si sa fim gata a intra in bucuria si camara slavei Lui celei dumnezeiesti, unde este glasul cel neincetat celor ce Te lauda si nespusa dulceata celor ce vad pururea frumusetea cea nespusa a slavei Tale. Ca Tu esti lumina cea adevarata, Care luminezi si sfintesti toate, si pe Tine Te lauda toata faptura in veci. Amin.

Rugaciunea de dimineata a saptea

Pe Tine Te binecuvantam, Dumnezeule preainalte si Doamne al milelor, Cel ce faci cu noi pururea lucruri mari si cu anevoie de urmat, slavite si prea minunate, care nu au numar. Cel ce ne-ai dat noua somn spre odihna neputintelor noastre si spre repaos de ostenelile trupului, multumindu-Ti ca nu ne-ai pierdut pe noi cu faradelegile noastre, ci dupa obicei Te-ai aratat iubitor de oameni si ne-ai ridicat pe noi a maneca si a slavi stapanirea Ta. Pentru aceea ne rugam bunatatii Tale celei neasemanate: lumineaza ochii gandului nostru si ridica mintea noastra din somnul cel greu al lenei si ne deschide gura noastra si o umple de laudele Tale, ca sa putem in liniste a canta, a striga si a ne marturisi pururea Tie: Dumnezeului Celui slavit in toate si de toti, Tatalui Celui fara de inceput, impreuna si Unuia-Nascut Fiului Tau, si Preasfantului si bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.


Rugaciunea de dimineata a opta, a Sfantului Ioan Gura de Aur

Ioan Gura De Aur
Rugaciunea De Dimineata Sf. Ioan Gura De Aur

Dupa numarul ceasurilor noptii si ale zilei:

Pentru ceasurile noptii:

Doamne, nu ma lipsi pe mine de binele Tau cel ceresc. Doamne, izbaveste-ma de chinurile cele vesnice. Doamne, de am gresit fie cu mintea, fie cu gandul, sau cu cuvantul, sau cu lucrul, iarta-ma. Doamne, izbaveste-ma de toata nestiinta si uitarea, de neindraznirea si de nesimtirea cea impietrita. Doamne, izbaveste-ma de toata ispitirea. Doamne, lumineaza-mi inima pe care a intunecat-o pofta cea rea. Doamne, eu ca un om am gresit, iar Tu ca un Dumnezeu indurator, miluieste-ma, vazand neputinta sufletului meu. Doamne, trimite mila Ta in ajutorul meu, ca sa preaslavesc preasfant numele Tau. Doamne Iisuse Hristoase, scrie-ma pe mine, robul Tau, in cartea vietii si-mi daruieste sfarsit bun. Doamne Dumnezeul meu, desi n-am facut nici un bine inaintea Ta, da-mi, dupa harul Tau, sa pun inceput bun. Doamne, stropeste inima mea cu roua harului Tau. Doamne al cerului si al pamantului, pomeneste-ma pe mine, pacatosul, rusinatul si necuratul robul Tau, intru imparatia Ta. Amin.

Pentru ceasurile zilei:

Doamne, primeste-ma intru pocainta. Doamne, nu ma lasa pe mine. Doamne, nu ma duce pe mine in ispita. Doamne, da-mi cuget bun. Doamne, da-mi lacrimi si aducere aminte de moarte si umilinta. Doamne, da-mi cuget sa marturisesc toate pacatele mele. Doamne, da-mi smerenie, curatie si ascultare. Doamne, da-mi rabdare si voie nebiruita si blandete. Doamne, sadeste in mine radacina bunatatilor si frica Ta in inima mea. Doamne, invredniceste-ma sa Te iubesc cu tot sufletul si gandul meu si sa fac in toate voia Ta. Doamne, apara-ma de oamenii galcevitori, de diavoli, de patimile trupesti si de toate celelalte lucruri necuvioase. Doamne, stiu ca faci precum vrei Tu, deci sa fie si intru mine, pacatosul, voia Ta, ca binecuvantat esti in veci. Amin.

Rugaciunea de dimineata a noua, catre sfantul inger, pazitorul vietii

Ingerule cel sfant al lui Hristos, catre tine cad si ma rog, pazitorul meu cel sfant, care esti dat mie de la Sfantul Botez spre pazirea sufletului si a pacatosului meu trup. Iar eu, cu lenea mea si cu obiceiurile mele cele rele, am maniat preacurata lumina ta si te-am izgonit de la mine prin toate lucrurile cele de rusine: cu minciunile, cu clevetirile, cu pizma, cu osandirea, cu trufia, cu neplecarea, cu neiubirea de frati si cu tinerea de minte a raului, cu iubirea de argint, cu desfranarea, cu mania, cu scumpetea, cu mancarea cea fara de sat, cu betia, cu multa vorbire, cu gandurile cele rele si viclene, cu obiceiurile cele rele si cu aprinderea spre desfranare, avand osebita voire spre toata pofta cea trupeasca. O, rea voire a mea, pe care nici dobitoacele cele necuvantatoare nu o au! Dar cum vei putea sa cauti spre mine sau sa te apropii de mine, cel necurat? Sau cu ce ochi, ingerule al lui Hristos, vei cauta spre mine, cel ce m-am incurcat asa rau in lucrurile cele intinate? Sau cum voi putea sa-mi cer iertare pentru faptele mele cele amare, rele si viclene, in care cad in toate zilele si noptile si in tot ceasul? De aceea cad inaintea ta si ma rog, pazitorul meu cel sfant, milostiveste-te spre mine, pacatosul si-mi fii mie intr-ajutor si sprijinitor asupra pizmasului meu celui rau, cu sfintele tale rugaciuni, si imparatiei lui Dumnezeu ma fa partas, cu toti sfintii, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Rugaciunea de dimineata a zecea, catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu

Preasfanta Stapana mea de Dumnezeu Nascatoare, cu sfintele si preaputernicele tale rugaciuni izgoneste de la mine, smeritul si ticalosul robul Tau, deznadajduirea, uitarea, necunostinta, nepurtarea de grija si toate gandurile cele intinate, cele rele si hulitoare de la ticaloasa mea inima si de la intunecata mea minte. Si stinge vapaia poftelor mele, ca sarac sunt si ticalos. Si ma izbaveste de multe rele si aduceri-aminte si naravuri, si de toate faptele cele rele ma slobozeste. Ca binecuvantata esti de toate neamurile, preacinstitul tau nume se slaveste in vecii vecilor. Amin.


Alta rugaciune catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu

Imparateasa mea prea buna si nadejdea mea, Nascatoare de Dumnezeu, primitoarea saracilor si ajutatoarea strainilor, bucuria celor mahniti, acoperirea celor necajiti, vezi nevoia mea, vezi necazul meu; ajuta-ma ca pe un neputincios, hraneste-ma ca pe un strain. Necazul meu il stii; dezleaga-l precum vrei, ca n-am alt ajutor afara de tine, nici alta folositoare grabnica, nici alta mangaietoare buna afara de tine, Maica lui Dumnezeu, ca sa ma pazesti si sa ma acoperi in vecii vecilor. Amin.

Apoi:

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Doamne miluieste (de 3 ori). Parinte, binecuvinteaza, si otpustul.

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

Amin.


Rugaciune de dimineata Parintele Arsenie Boca

Rugaciunea De Dimineta
Rugaciunea De Dimineta Arsenie Boca

Doamne Iisuse Hristoase, ajuta-ma ca astazi toata ziua sa ma lepad de mine insumi, ca cine stie din ce nimicuri mare vrajba am sa fac si astfel, tinand la mine, sa Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase, ajuta-mi ca rugaciunea Preasfantului Tau nume sa-mi lucreze in minte mai mult decat fulgerul pe cer, ca nici umbra gandurilor rele sa nu ma intunece, caci iata pacatuiesc in tot ceasul.

Doamne, Cela ce vii in taina intre oameni, ai mila de noi, ca umblam impiedicandu-ne prin intuneric. Patimile au pus tina pe ochii mintii, uitarea s-a intarit in noi ca un zid, impietrind in noi inimile noastre si toate impreuna au facut temnita in care Te tinem bolnav, flamand si fara haina, asa risipind in desert zilele noastre, umbriti si dosaditi pana la pamant.

Doamne, Cel ce vii intre oameni in taina, ai mila de noi si pune foc temnitei, aprinde dragostea in inimile noastre, arde spinii patimilor noastre si fa lumina sufletelor noastre. Doamne, Cela ce vii in taina intre oameni, ai mila de noi, vino si Te salasluieste intru noi, impreuna cu Tatal si cu Duhul Tau cel Sfant. Caci Duhul Sfant se roaga pentru noi cu suspine negraite, cand graiul si mintea raman neputincioase.

Doamne, Cel ce vii in taina, ai mila de noi, caci nu ne dam seama cat suntem de nedesavarsiti si cat esti de aproape de sufletele noastre si cat ne departam noi prin pacatele noastre.

Ci lumineaza lumina Ta peste noi, ca sa vedem lumina prin ochii Tai, sa traim in veci prin viata Ta. Lumina si Bucuria noastra, slava Tie!


Rugaciunea de dimineata, la revărsatul zorilor

(a părintelui Sofronie, de la Essex, ucenicul Sfântului Siluan)

Tu Doamne Cel Veșnic și Făcătorule a toate, Care în bunătatea Ta cea nepătrunsă m-ai chemat în această viață, Care ai revărsat peste mine harul Botezului și pecetea Duhului Sfânt, Care ai sădit în mine dorința de a Te căuta pe Tine, singurul adevăratul Dumnezeu, ascultă rugăciunea mea.

Sf Sofronie Essex
Rugaciunea De Dimineata A Parintelui Sofronie De La Essex


N-am viață, nici lumină, nici bucurie, nici înțelepciune, nici tărie decât în Tine, Dumnezeule. Din pricina fărădelegilor mele nu îndrăznesc să-mi ridic ochii mei spre Tine. Dar Tu ai spus ucenicilor Tăi: „Tot ce veți cere în rugăciune cu credință, veți primi” și „Orice veți cere în numele Meu, voi face vouă”. De aceea, îndrăznesc să Te chem pe Tine. Curăță-mă de orice prihană a trupului și a duhului. Învață-mă să mă rog cum se cuvine.

Binecuvântează această zi pe care mi-ai dat-o mie, slugii Tale nevrednice. Prin puterea binecuvântării Tale fă-mă să grăiesc și să lucrez în toată vremea spre slava Ta cu duh curat, cu smerenie, răbdare, dragoste, blândețe, pace, curaj și înțelepciune, dându-mi de-a pururea seama de prezența Ta. În necuprinsa Ta bunătate, Doamne Dumnezeule, arată-mi calea voii Tale, și dă-mi să umblu în fața Ta fără de păcat. Tu Doamne, Căruia îi sunt deschise toate drumurile, Tu știi cele de care am nevoie. Cunoști orbirea și neștiința mea, cunoști neputința și stricăciunea sufletului meu, dar nici durerea și întristarea mea nu-Ți sunt ascunse Ție. De aceea, Te rog, ascultă rugăciunea mea și prin Duhul Tău Cel Sfânt învață-mă calea în care să merg; iar atunci când voința mea ticăloasă mă va conduce pe alte cărări nu mă cruța, Doamne, ci silește-mă să mă întorc la Tine. Prin puterea iubirii Tale, fă-mă să mă țin cu tărie de ceea ce este bine. Păzește-mă de tot cuvântul sau fapta care strică sufletul; de orice fel de pornire ce nu găsește bună plăcere înaintea Ta și-l rănește pe semenul meu. Învață-mă ce trebuie să spun și cum trebuie să vorbesc.

Dacă e voia Ta să nu răspund, insuflă-mi să tac în duh de pace în care să nu întristez, nici să-i rănesc pe semenii mei. Așează-mă în calea poruncilor Tale și până la ultima mea răsuflare să nu mă lași să rătăcesc departe de lumina îndreptărilor Tale, ca poruncile Tale să fie singura lege a ființei mele pe acest pământ în veci.
Doamne, rogu-Te, ai milă de mine. Cruță-mă în întristarea și nenorocirea mea și nu ascunde calea mântuirii de la mine.

În nebunia mea, Dumnezeule, cer de la Tine lucruri multe și mari. Dar îmi aduc pururea aminte de răutatea mea, de ticăloșia și josnicia mea. Miluiește-mă. Nu mă depărta de la Fața Ta din pricina nevredniciei mele. Ci mai degrabă sporește în mine conștiința acestei nevrednicii și dă-mi mie, celui mai rău dintre oameni, să Te iubesc pe Tine așa cum ai poruncit: din toată inima mea și din tot sufletul meu și cu toată tăria mea: din toată ființa mea.

Da, Doamne, prin Duhul Tău Cel Sfânt, învață-mă dreapta judecată și cunoștință. Dă-mi să cunosc adevărul Tău înainte de a intra în mormânt. Ține-mă în viață în această lume ca să-Ți pot aduce căință după vrednicie. Nu mă lua la jumătatea zilelor mele, nici pe când mintea mea e încă oarbă. Când Îți va bineplăcea să pui capăt vieții mele, dă-mi de veste dinainte ca să pot pregăti sufletul meu să vină înaintea Ta. Fii cu mine, Doamne, în acel ceas înfricoșător și dă-mi bucuria mântuirii Tale. Curățește-mă de toate gândurile tainice, de toată răutatea ascunsă întru mine; și dă-mi răspuns bun la scaunul Tău de judecată.

Doamne, în mare mila Ta și necuprinsa Ta dragoste de oameni, ascultă rugăciunea mea.


Rugaciunea de dimineata a ultimilor Stareţi de la Optina

 „Doamne dă-mi să întâmpin cu linişte sufletească tot ce-mi va aduce ziua de azi. Doamne, dă-mi întru totul să mă supun voii Tale sfinte. În tot ceasul acestei zile povăţuieşte-mă şi ajută-mă în toate. Toate câte le voi auzi şi mi se vor întâmpla în această zi, învaţă-mă să le primesc cu sufletul liniştit şi cu credinţă tare, că pentru toate este Sfântă voia Ta. În toate cuvintele şi faptele mele călăuzeşte-mi gândurile şi simţămintele. În toate întâmplările neprevăzute, fă să nu uit că totul este trimis de către Tine.

Doamne, învaţă-mă să mă port cu dreptate şi înţelepciune cu toţi fraţii mei, să nu tulbur şi să nu supăr pe nimeni. Doamne, dă-mi putere să duc povara zilei şi toate câte mi se vor întâmpla în această zi, cu pace în suflet. Doamne, călăuzeşte-mi voia mea şi învaţă-mă să mă rog, să cred, să nădăjduiesc, să rabd, să iert şi să iubesc. Amin!”


Rugaciunea de dimineata a Parintelui Sofronie Saharov

Împărate Sfinte, Cela ce esti mai înainte de toti vecii Fiul Tatălui si Cuvântul Lui Cel împreună fără de început si împreună vesnic, Iisuse Hristoase, Făcătorul cerului si al pământului, Ziditorul meu, Carele prin atotziditoare porunca Ta ai scos toate dintru nefiintă si pe mine întru această viată m-ai adus, Cela ce bine ai voit a-mi dărui în scăldătoarea Botezului harul nasterii celei de Sus în Sfântul Duh si a pune pecetea Darului Acestuia pe mădularele trupului meu în Sfânta Taină a Mirungerii, Cela ce ai pus în inima mea dorul de a Te căuta pre Tine, Unul Dumnezeu Cel Adevărat – auzi rugăciunea mea.

Că nici lumină am, nici bucurie, nici întelepciune, nici viată, nici putere afară de Tine; dar nici vrednic sunt pentru multimea păcatelor mele să caut către Tine, Dumnezeul meu; ci pentru Cuvântul Tău, că „tot ceea ce veti cere în rugăciune, crezând, veti primi” si „tot ce veti cere întru Numele Meu voi face vouă”, îndrăznind chem către Tine: binecuvântează, Doamne, ziua aceasta pe care mi-ai dat pentru cea negrăită bunătatea Ta; si mă învredniceste, în puterea binecuvântării Tale, ca toată fapta si cuvântul din ziua ce încep acum, să le săvârsesc pentru tine Însuti, spre slava Ta, în frica Ta, după voia Ta, în duhul întregii cugetări si al curătiei, al smeritei cugetări, al răbdării, al dragostei, al blândetii, al păcii, al bărbătiei, al întelepciunii, cu rugăciune, si în tot ceasul amintindu-mi că pretundinea esti.

Asa, Doamne, pentru nemărginită bunătatea Ta, cu Duhul Tău cel Sfânt mă povătuieste întru tot lucrul si cuvântul cel bun, si-mi dăruieste fără poticnire să trec toată calea vietii înaintea fetei Tale, ca nici o fărădelege să mai adaug dreptătii pe care ai descoperit-o nouă. Doamne, Cel mare si mult milostiv, îndură-Te spre mine cela ce rău mă pierd; să nu ascunzi fata Ta de la mine, nici căile mântuirii Tale; iar de mă va duce voia mea cea stricăcioasă pe alte căi, atunci nu mă cruta, Mântuitorul meu, si cu sila mă întoarce la calea Ta cea sfântă. Căci Tu, cunoscătorule de inimi

Cel bun, cunosti toată nimicnicia mea si nebunia, toată orbeala mea si toată nepriceperea; dar si durerea inimii mele si suspinurile sufletului meu înaintea Ta sunt. Pentru aceasta mă rog Tie: auzi-mă în scârba mea, întăreste-mă de Sus cu puterea Ta; ridică-mă pe mine, cel doborât de păcat, slobozeste-mă pe mine, cel robit de patimi, tămăduieste-mi toată rana cea ascunsă, curăteste-mă de toată întinăciunea trupului si a duhului; păzeste-mă de tot lucrul si cuvântul stricător de suflet, de toată miscarea cea lăuntrică si cea dinafară, neplăcută Tie si aproapelui meu nefolositoare.

Arată-mi, Doamne, calea în carea voi merge, Însuti mă învată ce se cade să grăiesc; iar, de este voia Ta să tac, învată-mă cum în duhul păcii să tac, nu scârbind, nici smintind pe fratele. Rogu-mă Tie, lege pune mie în căile poruncilor Tale si nu mă lăsa până la suflarea mea cea mai de pe urmă să mă înstrăinez de lumina asezămintelor Tale, până ce va fi porunca Ta singura lege a întregii mele firi, si cea vremelnică si cea vesnică. Dăruieste-mi mie, Doamne, să ajung la cunostinta adevărului Tău.

Prelungeste-mi viata până voi aduce Tie roada de pocăintă adevărată. Să nu mă iei la jumătatea zilelor mele, nici în ceasul întunecării mele, ci, înainte de a mă întoarce în pământul din care am fost luat, binevoieste să mă întorc la Tine, Dumnezeul meu, si, mai înainte de a părăsi această viată, să vadă sufletul meu slava fiilor învierii. Iar când, întru adâncul întelepciunii Tale, ai rânduit a pune capăt vietii mele pe pământ, atunci, mai înainte, fă mie cunoscută moartea mea, ca să se gătească sufletul meu spre a Te întâmpina.

În ziua aceea, cea mare si sfântă mie, fii cu mine Doamne, si dăruieste mie bucuria cea negrăită a mântuirii Tale. Curăteste-mă de toată greseala cea văzută si cea ascunsă, si de toată fărădelegea ce se tăinuieste întru cele dinlăuntru ale mele, si mă învredniceste să aduc răspuns bun înaintea scaunului cel înfricosat al judecătii Tale.

Dumnezeule, Dumnezeul meu, multe lucruri si mari cer eu de la Tine, Împăratul cel Preaînalt, dar nu am uitat nevrednicia mea, nici spurcăciunea mea, nici urâciunea; ci, rogu-mă Tie, miluieste-mă si nu mă trece cu vederea, nici mă lepăda pe mine de la fata Ta pentru prea multă îndrăzneala mea; ba, si mai vârtos, înmulteste în mine această sfântă si dreaptă îndrăzneală si întru puterea dragostei Tale mă călăuzeste pe urmele pasilor Tăi.

Dăruieste mie, celui mai de pe urmă si mai lepădat dintre toti oamenii să Te iubesc pe Tine, precum Însuti ai poruncit nouă; din toată inima mea, si din tot sufletul meu, si din tot cugetul meu, din toată vârtutea mea; cu întreaga mea făptură dăruieste-mi să Te iubesc pe Tine, Doamne. Că Singur esti Acoperitorul cel Sfânt, si Atotputernic, si Apărătorul vietii mele, si Tie rugăciunile mele aduc si cuvântările de slavă, acum si în vecii vecilor. Amin.


S. N. LAZAREV, despre RUGACIUNE, ca modalitate de purificare a sufletului uman

S.N.Lazarev, savant – psiholog, lucreaza cu structurile subtile ale biocampului uman si cerceteaza faptele generalizandu-le.

In urma cercetarilor a ajuns la aceleasi adevaruri si la aceeasi intelegere a lumii, care sunt prezente in religiile lumii. S-a straduit sa creeze o metoda de vindecare a omului prin acumularea iubirii de Dumnezeu, prin amplificarea bunatatii in suflet. In fond el nu a facut altceva decat sa recomande o modalitate practica(reiesita din cercetari si analiza sutelor de cazuri) de a indeplini noua porunca a iubirii adusa de Hristos in Noul Testament: „Sa iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau si pe aproapele tau ca pe tine insuti”(Matei 22,37-38) Cei ce i-au citit cartile li se schimba caracterul “devin mai buni”, relatiile familiale se imbunatatesc si copiii se insanatosesc.

Urmare la articolul de pe acest blog, din 05 05 2011 “ Cum sa obtii sanatatea (vindecarea) totala a trupului si sufletului  prin perceperea corecta a lumii si vietii” (de parcurs obligatoriu pentru buna intelegere a subiectului tratat aici), prezint in  textul ce urmeaza, conceptia acestuia cu privire la rugaciunea de dimineata, ca mijloc de purificare a sufletului uman, abordata pe larg in cartile din colectia “Diagnosticarea karmei” (editura STAN PRESS).٠

Cercetarile intreprinse i-au permis lui Lazarev sa traga concluzia ca toate metodele de influentare a sufletului uman-logice, extrasenzoriale, vrajitoresti, energetice, pshice(hipnoza,sugestionare) au un efect pozitiv de scurta durata. “Murdaria” e aruncata asupra urmasilor. Unicul lucru care nu are consecinte negative, indiferent cat de adanc se patrunde in suflet este cainta si rugaciunea de dimineata. Ca urmare, o insanatosire completa a corpului si sufletului e practic imposibila fara o constiinta religioasa, fara notiunea de “iubire de Dumnezeu”.

Cand omul cere iertare pentru toate ofensele aduse, cu voie su fara voie si daca acest lucru se face cu sinceritate, intra in functiune mecanismul caintei si are loc autopurificarea in subconstient. A te pocai inseamna a-ti indrepta toate fortele asupra propriei tale schimbari si a nu-ti mai repeta niciodata greselile. Ca sa ne schimbam, trebuie sa ne concentram asupra iubirii care ne leaga de Dumnezeu. De aceea sensul caintei este in durerea pentru ceea ce am infaptuit si in iubirea care o sa ne ajute sa trecem prin asta.

Cand omul se adreseaza in gand lui Dumnezeu si ii cere iertare pentru cele infaptuite, in sufletul si trupul sau se produc schimbari uluitoare, in acele momente omul isi recunoaste imperfectiunea, se deschide in fata Celui care ne-a creat si primeste de la Acesta puteri pentru a se schimba, pentru a intra in armonie cu Universul.

In timpul caintei are loc ruperea lantului de cauze si efecte, in care o fapta trage dupa sine pe urmatoarea. Mecanismul transmiterii informatiei campului, adica acumularea, activarea si indeplinirea programelor privind faptele omului, poate fi oprita prin cainta.

Pocainta armonizeaza structurile campului. Aspiratia prin cainta, catre ceea ce nu poate fi cunoscut, catre Divin, reprezinta atingerea unui nivel mai fin, inaltarea spirituala a omului si purificarea karmei.

Analiza pentru rugaciunea de dimineata

In cuprinsul cartilor sale, Lazarev, prezinta urmatoarele sfaturi cu privire la rugaciune:

    inainte de a efectua rugaciunea de dimineata, trebuie iertati absolut toti oamenii cu care cel ce se roaga a avut probleme. Cunoasterea lui Dumnezeu incepe cu iertarea (acceptarea vointei Divine in ce s-a intamplat), nu poti cere iertare, daca tu insusi nu ai iertat:

    cand ne rugam trebuie sa ne debarasam de toate atasamentele, sa nu luam cu noi casa cu toate problemele, supararile, sperantele si regretele. Lui Dumnezeu trebuie sa i te adresezi ca un copil mic, care nu are nimic altceva decat dorinta de a iubi:

    trebuie sa uitam de interesele trupului, spiritului si sufletului. Trebuie sa ne intereseze doar iubirea iar pentru a pastra aceasta dezinteresare trebuie sa ne infranam pentru un timp oarecare dorintele spiritului (sa renuntam la tv, sa nu ne iritam, sa nu judecam) si ale trupului (post), dorintele sufletului (abtinerea de la dorintele sexuale, depasirea fricii si regretului)’

    cand ne rugam cu cuvintele noastre, sa-i cerem lui Dumnezeu ceea ce poate sa ne dea numai EL – IUBIREA. Toate celalalte noi trebuie sa le dobandim singuri.

Totodata autorul ne propune ca rugaciunea de dimineata sa o efectuam corelata cu fazele de inlaturare a atasamentelor de valorile umane (vezi articolul anterior ,din 05.05):

“La inceput sa prelucrati tema mandriei (trufiei). Treceti prin viata si pastrand iubirea, acceptati esecul vointei si al sortii dumneavoastra, a capacitatilor dumneavoastra si a posibilitatilor de conducere. Daca ati simtit ca acestea v-au parasit, treceti la tema geloziei. Aceasta inseamna esecul relatiilor, al tradarilor, al injosirii dorintelor, al injosirii principiilor. Cand v-ati eliberat de acestea, treceti la viata. Invatati sa pastrati iubirea cand sunteti bolnav, muribund sau pe cale de a fi asasinat. Indiferent de gradul in care va fi injosita si destramata viata dumneavoastra, iubirea se pastreaza. Daca ati simtit ca pastrati iubirea in orice situatie, rugati-va pentru copiii dumneavoastra, ca acestia sa poata pastra si retine iubirea in orice incercari, nu numai atunci cand se destrama nivelul material si spiritual, dar si atunci cand se destrama cel mai important – cel senzorial (dorinta, constiinta, vointa). (Cartea a 7-a “Transcenderea fericirii”)

Autorul conchide ca in principiu, aceasta informatie este suficienta pentru a vindeca cele mai grave boli. De specificat faptul ca metoda propusa de S.N.Lazarevi ,nu vindeca, ea accelereaza de sute si mii de ori toate procesele si daca omul are o orientare corecta, se produce o insanatosire vertiginoasa. In cazul unei atitudini incorecte fata de lume, pot aparea mai multe probleme, decat au fost pana la debutul lucrarii

In afara rugaciunilor diminetii cunoscute, Lazarev in cuprinsul cartilor sale, propune un set de formulari(antrenamente mentale) si  rugaciuni de dimineata prin care omul confirma faptul ca telul unic al vietii sale consta in iubirea pentru Dumnezeu, accepta vointa divina in tot ce s-a intamplat, se roaga pentru mantuirea pacatelor stramosilor sai si pentru copii,formulate astfel :

  pentru acceptarea ca sensul vietii il reprezinta iubirea pentru Dumnezeu – “Doamne, intreaga mea viata si orice fericire umana este o modalitate de a acumula iubire pentru Tine”; “Fericirea suprema, desfatarea si sensul vietii pentru mine si pentru urmasii mei este iubirea pentru DUMNEZEU”

 pentu acceptarea tuturor nesanselor anterioare, falimentul situatiilor de pana acum : “Doamne, voia Ta o vad in toate, nu regret nimic, nu ma tem de nimic, primesc totul ca fiind dat de Tine” Apara intr-o mare masura de dependenta viitoare fata de fericirea umana

“Doamne, eu doresc acest lucru, (pentru care omul se roaga), dar fie voia Ta, iar ce vrei  hotara Tu, eu voi primi cu smerenie si iubire”. Purificarea sufletului incepe vazand in tot ceea ce se intampla, voia Domnului – nu exista vointa omeneasca in cel ce v-a tradat, injosit, jignit. Este Dumnezeu care salveaza “eul” cand acesta incepe sa adere la valorile umane si sa depinda de ele.

    pentru confirmarea faptului ca valorile umane sunt mijloc pentru a-l iubi pe Dumnezeu si nu tel unic in viata: “Orice valoare omeneasca, orice fericire omeneasca din trecut, in prezent si in viitor, este un mijloc pentru a-l iubi pe Dumnezeu”.

    pentru pastrarea iubirii pentru Dumnezeu in orice situatie, orice s-ar intampla: “Orice s-ar intampla Doamne, oricate nenorociri s-ar abate asupra mea, iubirea mea pentru Tine, nu scade”;

    pentru inlaturarea “murdariei karmice” venita de la stramosi (pentru faptele lor negative): “Inlatura Doamne din neamul meu, infractiunea cu privire la iubirea de Dumnezeu-  renuntarea la iubirea pentru apropiati, pretentii catre parinti, nemultumirea fata de destinul propriu, incercarile de sinucidere, regretul pentru trecut si frica de viitor”In asa fel, omul se imunizeaza fata de oricare din pacatele mentionate, transmise de stramosi.
Trecutul , prezentul si viitorul in plan subtil sunt acelasi lucru, deci suferintele inaintasilor nostri se afla in adancul sufletelor noastre In acelasi fel de noi depinde ce se va intampla cu urmasii nostri-trebuie sa ne schimbam personal,profund Ca sa ne schimbam trebuie sa ne concentram asupra iubirii care ne leaga de Dumnezeu

 cand omului nu ii place ceva, sa repete dimineata si seara: Doamne , in toate este voia Ta”  Sa renunte la controlul situatiei
– daca omenescul v-a acaparat destul de mult puteti incepe cu acest antrenament mental „Totu-i creat de Dumnezeu si eu accept in suflet acest lucru. Eu nu conduc pe nimeni si nimic, nu-mi fac emotii pentru prezent, nu ma tem de viitor. Nu ma deranjeaza absolut nimic. Ii iert pe toti In sufletul meu e bucurie, lumina si iubire”.

    daca v-a suparat cineva: ”Ceea ce mi s-a intamplat mi-a fost dat de Dumnezeu, vinovati nu exista. Daca s-a intamplat inseamna ca exista o ratiune suprema si mie nu-mi ramane altceva de facut decat sa accept cele intamplate.Trebuie sa invatam sa intelegem ca logica umana este secundara

Lazarev  considera ca omul care incepe ziua cu rugaciunea diminetii (formularea,antrenamentul mental) : “Doamne, da rudelor si cunoscutilor mei sanatate, iar mie rabdare” se va asigura impotriva multor pacate.

Pentru copii,autorul ne sfatuieste sa ne rugam ca acestia « sa pastreze  in suflet iubirea ,oricat de bine sau rau le-ar fi,pentru ca nici o fericire omeneasca sa nu le opreasca dragostea pt D-ZEU,,pt ca in toate sa-l vada si sa-l iubeasca pe D-ZEU,in toate ce se petrec sa simta vointa divina,pt a nu cauta vinovati si a accepta lumea si oamenii,asa cum sunt ei »
Un model concret moral si spiritual de cum trebuie sa gandim si sa actionam zilnic, gasim  si in in „Rugaciunea diminetii ultimilor stareti de la manastirea Optina” ,de pe acest blog-adevarat izvor de intelepciune!,pe care v-o recomand din toata inima

In concluzie,sensul si scopul vietii omului consta in acumularea iubirii pentru Dumnezeu,pastrarea acesteia indiferent ce s-ar intampla,daruirea iubirii si energiei celor din jur.


De ce daruirea de energie vindeca? Daca toata energia Universului provine din iubire si vine de la Creator, rezulta ca atunci cand daruim energie, aspiram inconstient catre dragoste si catre Dumnezeu Acest lucru vindeca sufletul si corpul si ne permite sa schimbam lumea Daca slabeste  concentrarea noastra asupra iubirii catre Dumnezeu, vom primi energie nu de la iubirea Divina ci vom incepe sa folosim energia urmasilor nostri din viitor
Salvandu-ne corpul, vom ucide sufletul Concluzia:fara teama, vesel si niciodata trist poate fi doar cel care crede cu adevarat in Dumnezeu, cel in cazul caruia sentimentul iubirii nu depinde de pierderi sau castiguri, de placere sau durere, cel al carui sentiment este permanent si roditor
Cu cat mai mult este daruita iubirea, cu atat mai putin aceasta  depinde de sfera materiala, spirituala si sentimentala, cu atat mai fericita va fi persoana respectiva

Rugaciunile diminetii (formularile, antrenamentele mentale) se rostesc in 2 reprize, dimineata la sculare si seara inainte de culcare

Ca preventie spirituala ,personal cred ca lucrul asupra noastra pt inlaturarea atasamentelor si rugaciunea diminetii ,ar trebui efectuate toata viata si nu doar temporar cand necazurile ne obliga  Am vazut ca nu este ceva complicat ori de neanteles,in schimb beneficiile personale si ale urmasilor nostri ,vor fi imense in ce priveste schimbarea vietii in bine

Rugaciunea de dimineata (antrenamentul mental) va avea efect numai daca omul are disponibilitatea de a se schimba, a modifica ordinea prioritatilor, a simti ca principiul major al supravietuirii este dragostea de Dumnezeu si acumularea acestui sentiment in suflet. Deci, trebuie sa treaca un timp care sa garanteze stabilitatea schimbarilor lui interioare. Cainta fara schimbarea sufletului (privirea lumii din alt punct de vedere) este doar un cuvant lipsit de continut. “Nu ne rugam pentru ceva, ci ca prin rugaciune de dimineata si orientare spre Dumnezeu sa ne schimbam. Gandurile noastre au o inertie mica, sentimentele au o inertie de mii de ori mai mare si trebuie sa depui extraordinar de multe eforturi pentru a-ti convinge sufletul sa se miste in directia corecta ” – (Cartea a 5-a “Intrebari si raspunsuri”). La schimbarea in profunzime a omului, se schimba trecutul, prezentul si viitorul. Schimbarea sa purifica karma urmasilor, dar si a stramosilor. Din timpuri stravechi, in Orient s-a subliniat faptul – “schimba-te si vei putea schimba intreaga lume”. Pentru a se putea schimba, omul trebuie sa aiba idei juste, un comportament corect, trebuie sa inteleaga legile dupa care traieste Universul, trebuie sa-si educe sentimentele sale pornind din iubire si bunatate.

Deci, respectarea poruncilor religioase, o alimentatie sanatoasa, emotii, ganduri, obiceiuri corecte si in primul rand rugaciunea de dimineata catre Dumnezeu, toate impreuna actioneaza imbunatatind caracterul omului, purificandu-i astfel sufletul, facand astfel fata bolilor.

Voteaza articolul
[Total voturi: 4 Scor general: 4.5]
1 Comment

1 Comment

  1. Avatar Of Karin Schweiger

    Karin Schweiger

    7 ianuarie 2022 at 19:37

    El a venit înapoi la mine cerșit, mulțumesc domnule pentru ajutor, l-am întâlnit și el mi-a spus că mă va ajuta să aducă înapoi soțul meu, care ma lăsat și am spus nici o problemă, i-am dat detaliile de care avea nevoie și în mai puțin de 48 de ore soțul meu a venit înapoi la mine.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Rugaciuni

Iubirea aproapelui este o temă centrală în creștinism și se vorbește despre aceasta încă din timpul lui Iisus Hristos. Acest articol va explora ce...

Articole

Rugaciunea, iubirea si sfintenia sunt principii fundamentale care pot oferi scopuri si semnificatii pentru vietile noastre. In aceasta articol vom explora cum ne putem...

Editoriale

1. Mă supăr doar când vreau eu Un călugar era irascibil. Se supăra foarte repede, aproape din orice. Deşi se ruga neîncetat lui Dumnezeu...

Rugaciuni

Rugaciunea Întaia (a Sfantului Vasile cel Mare) Stapane Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce esti izvorul vietii si al nemuririi, Facatorul a toata...