Hi, what are you looking for?

Vegan
Vegan

Retete de post

Sare și piper după gust

1. Tocană de Legume cu Năut

Ingrediente:

  • 1 cană năut fiert (sau din conservă)
  • 1 ceapă mare, tocată
  • 1 morcov, tăiat cuburi
  • 1 ardei gras, tăiat cuburi
  • 2 cartofi, tăiați cuburi
  • 2-3 căței de usturoi, tocați
  • 400 g roșii în suc propriu (din conservă)
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță chimen
  • Sare și piper, după gust
  • O mână de pătrunjel proaspăt, tocat (pentru decor)

Instrucțiuni:

  1. Într-o oală mare, încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa și usturoiul, călește timp de 2-3 minute până devin aurii.
  2. Adaugă morcovul, ardeiul și cartofii. Sotează legumele timp de 5-7 minute, amestecând din când în când.
  3. Pune năutul fiert și roșiile în suc propriu, amestecând bine.
  4. Adaugă chimenul, sare și piper, apoi acoperă oala și lasă tocana să fiarbă la foc mic timp de 20-25 de minute, până când legumele sunt fragede.
  5. Servește cu pătrunjel proaspăt presărat deasupra.


2. Salată de Quinoa cu Legume Sote

Ingrediente:

  • 1 cană quinoa, spălată
  • 2 căni apă
  • 1 dovlecel, tăiat cuburi
  • 1 ardei gras, tăiat cuburi
  • 1 morcov, ras
  • 1/2 ceapă roșie, tocată mărunt
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • Sucul de la 1 lămâie
  • Sare și piper, după gust
  • O mână de mărar tocat pentru decor

Instrucțiuni:

  1. Fierbe quinoa în cele două căni de apă cu puțină sare. Când apa a fost absorbită, acoperă oala și lasă să stea 5 minute, apoi las-o să se răcească.
  2. Într-o tigaie, adaugă uleiul de măsline și călește ceapa roșie timp de 2 minute. Adaugă dovlecelul și ardeiul, sotează timp de 5-7 minute. La final, adaugă morcovul ras și mai lasă pe foc 2 minute.
  3. Într-un bol mare, combină quinoa cu legumele sote, adaugă sucul de lămâie, sare și piper după gust.
  4. Decorează cu mărar tocat și servește cald sau la temperatura camerei.


3. Supă Cremă de Roșii cu Busuioc

Ingrediente:

  • 1 kg roșii proaspete (sau din conservă)
  • 1 ceapă mare, tocată
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 2 cartofi mici, tăiați cuburi
  • 3-4 linguri ulei de măsline
  • 500 ml supă de legume
  • Sare și piper, după gust
  • O mână de frunze de busuioc proaspăt, tocat (pentru decor)

Instrucțiuni:

  1. Într-o oală mare, încălzește uleiul de măsline și călește ceapa și usturoiul până devin aurii.
  2. Adaugă roșiile (tăiate în bucăți) și cartofii tăiați, amestecând bine. Lasă să fiarbă timp de 5-7 minute.
  3. Toarnă supa de legume peste amestecul de legume și adu la fierbere. Fierbe totul timp de 20 de minute sau până când cartofii sunt gătiti.
  4. Folosește un blender pentru a pasa supa până devine cremă. Ajustează cu sare și piper după gust.
  5. Servește cu frunze proaspete de busuioc deasupra și un strop de ulei de măsline.


4. Pilaf de Orez cu Mazăre și Morcovi

Ingrediente:

  • 1 cană orez
  • 2 căni apă
  • 1 cană mazăre (proaspătă sau congelată)
  • 1 morcov, tăiat cuburi mici
  • 1 ceapă, tocată
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • Sare și piper, după gust
  • O frunză de dafin (opțional)

Instrucțiuni:

  1. Într-o tigaie adâncă, încălzește uleiul de măsline și adaugă ceapa. Călește până devine transparentă.
  2. Adaugă morcovul și mazărea, sotează timp de 5 minute.
  3. Pune orezul spălat, amestecând bine pentru a-l acoperi cu ulei și legume. Adaugă apa, sare, piper și frunza de dafin.
  4. Când apa începe să fiarbă, acoperă tigaia cu un capac și reduce focul la mic. Lasă să fiarbă timp de 15-20 de minute, până când orezul absoarbe toată lichidul.
  5. La final, îndepărtează frunza de dafin, gustă și ajustează condimentele. Servește cald.


Sper că aceste rețete îți vor aduce bucurie și savoare în perioada de post! Poftă bună!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Locasuri de cult

Mănăstirea Văratec: O Oază de Credință și Tradiție în Inima Moldovei Mănăstirea Văratec este una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din România, având o...

Craciun

Steaua de la Betleem este un simbol central al Nașterii Domnului în tradiția creștină. Ea este adesea menționată în poveștile de Crăciun, iar imaginea...

Editoriale

Legende și Tradiții în Jurul Sf. Gheorghe: Purtătorul de Lumină și Protectorul Ţărilor În fiecare an, pe 23 aprilie, creștinii din întreaga lume sărbătoresc...

Retete de post

1. Sărmăluțe de Post cu Orez și Legume Ingrediente: 300 g orez 1 varză mare (sau frunze de varză murată) 2 cepe medii 2...