Rezumat:
1. Tocană de Legume cu Năut
Ingrediente:
- 1 cană năut fiert (sau din conservă)
- 1 ceapă mare, tocată
- 1 morcov, tăiat cuburi
- 1 ardei gras, tăiat cuburi
- 2 cartofi, tăiați cuburi
- 2-3 căței de usturoi, tocați
- 400 g roșii în suc propriu (din conservă)
- 2-3 linguri ulei de măsline
- 1 linguriță chimen
- Sare și piper, după gust
- O mână de pătrunjel proaspăt, tocat (pentru decor)
Instrucțiuni:
- Într-o oală mare, încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa și usturoiul, călește timp de 2-3 minute până devin aurii.
- Adaugă morcovul, ardeiul și cartofii. Sotează legumele timp de 5-7 minute, amestecând din când în când.
- Pune năutul fiert și roșiile în suc propriu, amestecând bine.
- Adaugă chimenul, sare și piper, apoi acoperă oala și lasă tocana să fiarbă la foc mic timp de 20-25 de minute, până când legumele sunt fragede.
- Servește cu pătrunjel proaspăt presărat deasupra.
2. Salată de Quinoa cu Legume Sote
Ingrediente:
- 1 cană quinoa, spălată
- 2 căni apă
- 1 dovlecel, tăiat cuburi
- 1 ardei gras, tăiat cuburi
- 1 morcov, ras
- 1/2 ceapă roșie, tocată mărunt
- 2-3 linguri ulei de măsline
- Sucul de la 1 lămâie
- Sare și piper, după gust
- O mână de mărar tocat pentru decor
Instrucțiuni:
- Fierbe quinoa în cele două căni de apă cu puțină sare. Când apa a fost absorbită, acoperă oala și lasă să stea 5 minute, apoi las-o să se răcească.
- Într-o tigaie, adaugă uleiul de măsline și călește ceapa roșie timp de 2 minute. Adaugă dovlecelul și ardeiul, sotează timp de 5-7 minute. La final, adaugă morcovul ras și mai lasă pe foc 2 minute.
- Într-un bol mare, combină quinoa cu legumele sote, adaugă sucul de lămâie, sare și piper după gust.
- Decorează cu mărar tocat și servește cald sau la temperatura camerei.
3. Supă Cremă de Roșii cu Busuioc
Ingrediente:
- 1 kg roșii proaspete (sau din conservă)
- 1 ceapă mare, tocată
- 2 căței de usturoi, tocați
- 2 cartofi mici, tăiați cuburi
- 3-4 linguri ulei de măsline
- 500 ml supă de legume
- Sare și piper, după gust
- O mână de frunze de busuioc proaspăt, tocat (pentru decor)
Instrucțiuni:
- Într-o oală mare, încălzește uleiul de măsline și călește ceapa și usturoiul până devin aurii.
- Adaugă roșiile (tăiate în bucăți) și cartofii tăiați, amestecând bine. Lasă să fiarbă timp de 5-7 minute.
- Toarnă supa de legume peste amestecul de legume și adu la fierbere. Fierbe totul timp de 20 de minute sau până când cartofii sunt gătiti.
- Folosește un blender pentru a pasa supa până devine cremă. Ajustează cu sare și piper după gust.
- Servește cu frunze proaspete de busuioc deasupra și un strop de ulei de măsline.
4. Pilaf de Orez cu Mazăre și Morcovi
Ingrediente:
- 1 cană orez
- 2 căni apă
- 1 cană mazăre (proaspătă sau congelată)
- 1 morcov, tăiat cuburi mici
- 1 ceapă, tocată
- 2-3 linguri ulei de măsline
- Sare și piper, după gust
- O frunză de dafin (opțional)
Instrucțiuni:
- Într-o tigaie adâncă, încălzește uleiul de măsline și adaugă ceapa. Călește până devine transparentă.
- Adaugă morcovul și mazărea, sotează timp de 5 minute.
- Pune orezul spălat, amestecând bine pentru a-l acoperi cu ulei și legume. Adaugă apa, sare, piper și frunza de dafin.
- Când apa începe să fiarbă, acoperă tigaia cu un capac și reduce focul la mic. Lasă să fiarbă timp de 15-20 de minute, până când orezul absoarbe toată lichidul.
- La final, îndepărtează frunza de dafin, gustă și ajustează condimentele. Servește cald.
Sper că aceste rețete îți vor aduce bucurie și savoare în perioada de post! Poftă bună!