Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Schitul Cetutia
Schitul Cetutia

Buzau

Schitul Cetatuia

Pe locul Schitului Cetăţuia, care aparţine de Mănăstirea Ciolanu, s-au descoperit o serie de vestigii dacice şi urme de vieţuire creştină din secolul al IV-lea.

2 vieţuitoare, viaţă de obşte
Schitul Cetatuia Hram: Schimbarea la Faţă; Naşterea Maicii Domnului (paraclisul)
Adresă: corn. Tisău, 127610, jud. Buzău
Acces: din Haleş, localitate situată la 29 km V de Buzău pe DN 10 Buzău-­Braşov, DJ 1 OOH-DJ 203G, 7 km N până la Mănăstirea Ciolanu, apoi încă 7 km până la schit (ultima porţiune a drumului este neasfaltată). Se poate urca la schit şi pe jos: de la Tabăra de sculptură Măgura aprox. 40 min. (GPS: 45°14’29.87″N, 26°32’5.95″E)
Schitul Cetatuia Egumenă: monahia Olimpiada Zaiţ
Contact: +407 4308320

Icoana facatoare de minuni: Icoana Maicii Domnului
Imprejurimi: Nu uitati de bisericile rupestre din Muntii Buzaului

Schitul Cetatuia legenda

Inainte de construirea Bisericii Schimbarea la Faţă, doi sihaştri, Agaton duhovnicul şi Iosif monahul, vor ridica pe aceste locuri, în 1849, o cruce din piatră. în anul 1854, ieromonahii Iosif, Eftimie şi lsidor vor începe zidirea unei frumoase biserici din piatră cioplită, locaş sfinţit în 1862.

Domnitorul Carol I, vizitând Cetăţuia, la un an după urcarea sa pe tron, în căutarea unui loc pentru înălţarea unui castel, dăruieşte bani pentru pictarea noului locaş aceasta fiind executată de Gheorghe Tattarescu în 1869. Pictura se va deteriora însă destul de repede, fiind refăcută în 1898 de Eftimie Obrocea Ciolăneanul, cu cheltuiala familiei Ion şi Smaranda Pencovici din Bucureşti.

Schitul Cetutia

In anul 1946, stareţul Nil Beleţ repară biserica schitului, grav afectată în urma cutremurului din 1940. Schitul va fi închis în anii ’60 ai secolului trecut Se va redeschide în 1991. Până în 2003 vor sluji aici, pe rând, părinţi de la Mănăstirea Ciolanu. Paraclisul înălţat în 2004-2006, cu hramul Naşterea Maicii Domnului, a fost sfinţit în 2007. Sfinţirea picturii paraclisului s-a făcut pe data de 6 august 2009.

Harta Schitul Cetatuia

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.