Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Schitul Iezer
Schitul Iezer

Valcea

Schitul Iezer

Schitul a fost construit, în 1559, de voievodul Mircea Ciobanu împreună cu soţia sa, doamna Chiajna, fiica voievodului Petru Rareş, în apropierea unui schit de lemn atestat documentar din 1495-1501, în vremea lui Radu cel Mare.

5 vieţuitoare, viaţă de obşte
Schitul Iezer Hram: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
Adresa: sat Cheia, Băile Olăneşti, 245301, jud. Vâlcea
Cum ajungi la Schitul Iezer: DN 64A, Râmnicu Vâlcea -Băile Olăneşti, prin Păuşeşti-Măglaşi, 13 km, stânga la Valea Cheii, pe DJ 654 (drum forestier accesibil auto) 8,5 km (GPS: 45°12’18.35″N, 24°10’17.90″E)
Egumenă: monahia Maria Popa
Contact: +40788039183

Schitul Iezer
Schitul Iezer 61

Schitul Iezer legenda

Biserica actuală a fost zidită în 1714 de episcopul llarion şi schimonahul Antonie şi pictată în 1720 de ierom. Nicolae. După refacerea schitului, aici s-au adăpostit peste 300 de călu­gări, unii retraşi în sihăstrie, prin peşteri sau prin chilii.

Schitul Iezer
Schitul Iezer 62

Mulţi şi-au găsit sfârşitul în urma jafurilor datorate unei legende, conform căreia Mircea cel Bătrân ar fi zidit o lădiţă cu bani în zidul bisericii, pentru a fi renovată la nevoie. Schitul a fost reparat şi extins de mai multe ori de-a lungul timpului. A fost obşte de călugări până în 1946, apoi de maici, până în 1960, când a fost închis datorită Decretului 410. Redevine obşte de maici după 1989; se construieşte o biserică nouă în 1998.

Poveste

Sfântul Cuvios Antonie de la Iezer, de origine aromână (după alţi cercetători, fiu de ţărani olteni), se stabileşte în 1648 la Rm. Vâlcea, ocupându-se de comerţ. La 64 de ani alege calea monahală. După ce renunţă la ideea de a merge la Muntele Athos, la îndemnul episcopului llarion, se stabileşte la Schitul Iezer. Sfântul a donat schitului toate bunurile sale şi a zidit chiliile, care se păstrează până astăzi. Timp de 3 ani a săpat o biserică în stâncă, în urma unei porunci divine. Şi-a găsit odihna veşnică în chilia de lângă peşteră, la 92 de ani. Este prăznuit pe 23 noiembrie.

Poze

Schitul Iezer
Schitul Iezer 63
Schitul Iezer
Schitul Iezer 64
Voteaza articolul
[Total voturi: 6 Scor general: 4.2]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.