Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Schitul Ostrov
Schitul Ostrov

Valcea

Schitul Ostrov

Schitul este ctitorit între 1520 şi 1521 de domnitorul Neagoe Basarab şi soţia sa, Despina, pe locul unei biserici mai vechi din sec. al XIV-lea.

12 vieţuitoare, viaţă de obşte
Schitul Ostrov Hram: Naşterea Maicii Domnului
Adresa: loc. Călimăneşti, 245600, jud. Vâlcea
Cum ajungi la Schitul Ostrov: din Călimăneşti, în dreptul hotelului Central, dreapta peste pod, pe insulă; (GPS: 45°14′ 43.02″N, 24°20’37.11 „E)
Egumenă: monahia Mariami Mura Tunza
Contact: +40250750244

Schitul Ostrov
Schitul Ostrov 62

Schitul Ostrov Legenda

Icoane făcătoare de minuni: icoana Maicii Domnului Hodighitria (sec. XVI)
Parcul de agrement din jurul mănăstirii este o adevărată grădină botanică. Aici se întâlnesc 47 de specii de arbori, arbuşti şi trandafiri.

Aici s-au călugărit soţia lui Neagoe Basarab, doamna Despina, cu numele de Platonida, şi mama lui Mihai Viteazul, care şi-a luat numele de Teofana.

Schitul Ostrov
Schitul Ostrov 63

Se păstrează din acele vremuri tâmpla aurită, iconostasul din lemn de tei, icoana Maicii Domnului (restaurată în 1791 de Ioan Zugravul). Alte trei icoane de pe vremea lui Neagoe Basarab: Sf. Nicolae, Coborârea de pe cruce şi Sf. Sava se află la Muzeul de Artă, Bucureşti. Din 1522 până în 1890, Schitul Ostrov a fost schit de călugări­ţe, fiind primul aşezământ monahal din România pentru călugăriţe.

Constructie

Biserica a fost pictată, în stil bizantin, între 1752 şi 1760. În anul 1838 biserica scapă de incendiul care a înghiţit chiliile şi celelalte clădiri, care au fost refăcute în anul 1940. Din cauza construcţiei hidrocentralei Călimăneşti, biserica a fost ridicată circa 6 m şi a fost reconstruită casa stăreţie.

Poze

Schitul Ostrov
Schitul Ostrov 64
Schitul Ostrov
Schitul Ostrov 65
Schitul Ostrov
Schitul Ostrov 66
Voteaza articolul
[Total voturi: 3 Scor general: 4.7]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.