Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Schitul Pahomie
Schitul Pahomie

Valcea

Schitul Pahomie

7 vieţuitori, viaţă de obşte
Hram: Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul
Schitul Pahomie Adresa: loc. Băile Olăneşti, 245300, jud. Valcea
Cum ajungi la Schitul Pahomie: DN 64A, Râmnicu Vâlcea-Băile Olăneşti, prin Păuşeşti-Măglaşi, 13 km, stânga la Valea Cheii, pe DJ 654 (drum forestier accesibil auto) 13 km, stânga până la Izvorul Frumos 1,5 km. Există şi un drum forestier dinspre sud-vest, de la Schitul Pătrunsa. (GPS: 45°14’29.42″N, 24°7’24.09″E)
Egumen: leronim Tamaş
Contact: +40250776620
De văzut:
• peisaj deosebit
• cascada
• lacul cu nuferi
Biserica schitului este clădită pe un stei de stâncă lung de aproape 50 de metri, de sub care ţâşneşte Izvorul Frumos.

Schitul Pahomie
Schitul Pahomie 57

Schitul Pahomie legenda

Schitul este ridicat de Pahomie monahul şi Sava Haiducul în 1520. După o altă pisanie, acest Pahomie ar fi marele ban Barbu Craiovescu, ctitorul Mănăstirii Bistrita, care a zidit schitul în anii 1519-1520, pe locul unde a scăpat cu viaţă, ascunzându-se de Mihnea cel Rău.

Schitul a fost reparat în 1684. In 1824 schitul era metoc al Iezerului. Ajuns în stare de avansată de degradare, a fost închis în 1880. în 1952 este reclădit după urmele zidurilor rămase. A fost pictat în 1956, fiind sfinţit în acelaşi an de P.S. Iosif al Râmnicului.

Primul vieţuitor al schitului reclădit va fi călugărul loasaf Ionescu, de la Mănăstirea Arnota. în 1980 trece la cele veşnice şi este înmormântat lângă zidul bisericuţei schitului.

Voteaza articolul
[Total voturi: 2 Scor general: 5]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.