Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Schitul Patrunsa
Schitul Patrunsa

Valcea

Schitul Patrunsa

Construit în 17 40, de către episcopul Climent al Râmnicului, pe locul unde a fost născut de mama sa, Paraschiva Modoran din Pietrarii de Jos, fugară peste munte de frica unei invazii turceşti, adăpostindu-se la poalele Muntelui Buila, în locul numit astăzi Pătrunsa.

35 vieţuitori, viaţă de obşte
Schitul Patrunsa Hram: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Adresa: corn. Bărbăteşti, 247025, jud. Valcea
Cum ajungi la Schitul Patrunsa: DN 67 Rm. Vâlcea-Tg. Jiu 30 km, dreapta la Bârzeşti pe DJ 646E 8 km. Apoi pe cărare 3,5 km (GPS: 45°13’29.91 „N, 24°6′ 4.68″E)
Egumen: Varsanufie Gherghel
Contact: +40723572894
Cazare: 15 locuri
Moaste de la mai multi sfinti din Pustiul Hozevei
Program vizitare: –

Schitul Patrunsa legenda

Schitul este distrus, în urma căderii unei stânci, şi refăcut în a doua jumătate a sec. al XVIII-lea, de postelnicul Dumitru, protopopul Pietraru şi postelnicul Ion Bărbătescu, probabil urmaşi ai episcopului Climent.

Schitul Patrunsa
Schitul Patrunsa 60

În anul 1895 schitul a fost din nou părăsit. Este redeschis în 1935 şi resfinţit în ziua de 23 august 1936, prin osteneala ieromonahului Veniamin Grigorescu. Actuala biserică, cu ziduri groase şi pridvor închis, datează din sec. al XIX-lea, şi este pictată în stil brâncovenesc cu unele influenţe populare.

Biserica a suferit modificări în 1963; în 1977 s-a construit casa stareţului Veniamin Grigorescu. Schitul este declarat monument istoric. In 2006 s-a înălţat o nouă biserică, prin grija pr. Varsanufie Gherghel.

Schitul Patrunsa
Schitul Patrunsa 61
Schitul Patrunsa
Schitul Patrunsa 62
Voteaza articolul
[Total voturi: 3 Scor general: 4.7]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.