Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Schitul Sfantul Nifon
Schitul Sfantul Nifon

Buzau

Schitul Sfantul Nifon

Schitul a fost înfiinţat în 1811 de ierodiaconul Nifon, cu metania la Mă­năstirea Ciolanu, pe un teren dăruit de vătaful Niţu Finţescu.

fără obşte
Schitul Sfantul Nifon Hram: Sfântul Pantelimon şi Izvorul Tămăduirii
Adresă: sat Ciuta, corn. Măgura, 127321, jud. Buzău
Acces: din Haleş, localitate situată la 29 km V de Buzău pe DN 10 Buzău­Braşov, DJ 100H-DJ 203G, 7 km N până la Mănăstirea Ciolanu, apoi încă 4 km până la schit; (GPS: 45°15’50.67″N, 26°33’13.79″E)
Schitul Sfantul Nifon Egumen: loanichie Hulubei

Schitul Sfantul Nifon legenda

In mijlocul unei frumoase poieni vor fi înălţate o biserică de lemn, cu hramul Sf. Nicolae, şi câteva chilii. în 1842, clucerul Nicolae Pieleanu începe zidirea unei biserici mai mari, cu hramurile Sf. Pantelimon şi Izvorul Tămăduirii. Biserica va fi sfinţită în anul 1845, pe vremea păstoririi episcopului Chesarie al Buzăului.

In 1856, acelaşi ctitor va înălţa şi biserica cimitirului. După secularizarea averilor mănăstireşti, în vara anului 1864 schitul este desfiinţat. La sfârşitul secolului al XIX-lea, în incinta sa se va amenaja un spital de boli pulmonare (transformat în perioada comunistă în spital de neuropsihiatrie).

Schitul Sfantul Nifon
Schitul Sfantul Nifon 58

Deşi îşi recapătă un timp statutul de schit, în urma Decretului 410/1959 el va fi închis pentru a doua oară, în 1960. Este reactivat în 1990. Cu toate eforturile depuse de Arhiepiscopia Buzăului, până în prezent nu s-a ajuns la un acord definitiv în privinţa statutului schitului.

Harta Schitul Sfantul Nifon

Voteaza articolul
[Total voturi: 0 Scor general: 0]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.