Hi, what are you looking for?

Vegan
Vegan

Retete de post

Rețete de mâncare de post cu cartofi:

Sigur, iată câteva rețete de mâncare de post, simple și delicioase, care respectă tradiția creștin ortodoxă. Îți doresc spor la gătit!

1. Supa de Legume cu Năut

Ingrediente:

  • 1 cană năut (fiert)
  • 1 ceapă mare, tocată
  • 2 morcovi, tăiați cubulețe
  • 1 cartof, tăiat cuburi
  • 1 ardei gras, tăiat cuburi
  • 2 roșii, tocate
  • 2 litri apă
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Sare și piper după gust
  • O mână de pătrunjel proaspăt, tocat

Instrucțiuni:

  1. Într-o oală mare, încălzește uleiul de măsline și adaugă ceapa, călindu-o până devine translucidă.
  2. Adaugă morcovii, cartoful și ardeiul, și călește-le câteva minute.
  3. Toarnă apă peste legume și adu la punctul de fierbere.
  4. Adaugă roșiile și năutul fiert. Lasă să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 20-25 de minute, până când legumele sunt moi.
  5. Condimentează cu sare, piper și presară pătrunjelul proaspăt înainte de servire. Servește supa caldă, alături de o felie de pâine integrală.

2. Pilaf cu Ciuperci și Măsline

Ingrediente:

  • 1 cană orez
  • 300 g ciuperci, feliate
  • 1 ceapă, tocată
  • 1 ardei gras, tăiat cuburi
  • 1/2 cană măsline verzi, feliate
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • 2 căni apă sau supă de legume
  • Sare și piper după gust
  • Cimbru uscat (opțional)

Instrucțiuni:

  1. Într-o tigaie adâncă, încinge uleiul de măsline și călește ceapa până devine aurie.
  2. Adaugă ciupercile și ardeiul gras, călind totul timp de 5-7 minute.
  3. Adaugă orezul, amestecând ușor pentru a se acoperi cu ulei.
  4. Toarnă apa sau supa de legume, adaugă sare, piper și cimbru, dacă îți place. Lasă să fiarbă la foc mic, acoperit, până când orezul absoarbe tot lichidul, aproximativ 15-20 de minute.
  5. Când pilaf-ul este gata, adaugă măslinele și amestecă ușor. Servește-l cald, alături de o salată verde.

3. Salată de Quinoa cu Roșii și Castraveți

Ingrediente:

  • 1 cană quinoa
  • 2 roșii, tăiate cuburi
  • 1 castravete, tăiat cuburi
  • 1/2 ceapă roșie, tocată mărunt
  • Sucul de la 1 lămâie
  • 3 linguri ulei de măsline
  • Sare și piper după gust
  • O mână de pătrunjel proaspăt, tocat

Instrucțiuni:

  1. Spală quinoa sub apă rece, apoi fierbe-o conform instrucțiunilor de pe ambalaj (de obicei, 1 cană quinoa la 2 căni apă, fiertă timp de 15 minute).
  2. După ce quinoa s-a răcit, adaug-o într-un bol mare.
  3. Adaugă roșiile, castravetele și ceapa roșie. Amestecă cu grijă.
  4. Prepară un dressing din sucul de lămâie, uleiul de măsline, sare și piper. Toarnă dressingul peste salată și amestecă.
  5. Presară pătrunjelul proaspăt deasupra și servește salata astfel pregătită, ca un prânz ușor și sănătos.

4. Ciorbă de Legume cu Borș

Ingrediente:

  • 1 morcov, tăiat cubulețe
  • 1 cartof, tăiat cuburi
  • 1 pătrunjel rădăcină, tăiat cuburi
  • 1 ardei gras, tăiat cuburi
  • 1 ceapă, tocată
  • 2 litri apă
  • 300 ml borș
  • 2-3 linguri ulei de măsline
  • Sare și piper după gust
  • Leuștean proaspăt, pentru garnitură

Instrucțiuni:

  1. Într-o oală mare, încinge uleiul și călește ceapa pentru câteva minute.
  2. Adaugă morcovul, cartoful, pătrunjelul și ardeiul și călesc-le câteva minute.
  3. Toarnă apă și lasă să fiarbă la foc mic, până când legumele sunt gătite.
  4. Adaugă borș-ul și lasă să fiarbă încă 5-10 minute. Asezonează cu sare și piper.
  5. Servește ciorba caldă, garnisită cu leuștean proaspăt tocat.

5. Chiftele de Cașcaval Vegan

Ingrediente:

  • 1 cană de fasole neagră (fiertă)
  • 1 cană de orez fiert
  • 1 morcov, ras
  • 1/2 cană de pesmet
  • 3 căței de usturoi, pisați
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • Sare și piper după gust
  • Ulei pentru prăjit

Instrucțiuni:

  1. Într-un bol mare, pasează fasolea neagră cu o furculiță, astfel încât să rămână câteva bucăți.
  2. Adaugă orezul, morcovul, usturoiul, pesmetul, uleiul, sarea și piperul. Amestecă bine până se formează o compoziție omogenă.
  3. Desprinde bucăți mici din amestec și formează chiftele.
  4. Încinge ulei într-o tigaie și prăjește chiftelele până devin aurii pe ambele părți.
  5. Scoate-le pe un prosop de hârtie pentru a absorbi surplusul de ulei și servește-le calde.

Sper să găsești aceste rețete utile și plăcute. Poftă bună!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemanatoare

Retete de post

1. Sărmăluțe de Post cu Orez și Legume Ingrediente: 300 g orez 1 varză mare (sau frunze de varză murată) 2 cepe medii 2...

Retete de post

Iată câteva rețete de mâncare de post delicioase și ușor de preparat, perfecte pentru a celebra perioada de post creștin ortodox! 1. Tocăniță de...

Retete de post

Desigur! Iată câteva rețete simple de mâncare de post, fiecare fiind delicioasă și hrănitoare. Sper să le găsești la fel de plăcute ca și...

Retete de post

1. Toacă de Legume cu Mazăre Ingrediente: 2 morcovi medii 1 ceapă mare 1 ardei gras (preferabil roșu) 2 cartofi medii 200 g mazăre...