Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea Ratesti
Manastirea Ratesti

Buzau

Manastirea Ratesti

In Apropierea manastirii, prin purtarea de grija a IPS Epifanie Norocel, in 1996 s-a infiintat un Seminar Teologic monahal.

60 vieţuitoare, viaţă de obşte
Manastirea Ratesti Hram: Sfânta Treime, Sfântul Dimitrie lzvorâtorul de Mir
Adresă: sat Răteşti, com. Berca, 127039, jud. Buzău
Acces: 30 km NV de Buzău pe DN1 O, se trece râul Buzău înainte de loc. Sătuc; ori pe DJ 203 KIL, trecând prin Berca, până la Răteşti; apoi 2 km pe DC 194 până la mănăstire; (GPS: 45°18’59.90″N, 26°38’0.13″E)
Stareţă: stavrofora Ghelasia Tănase
Contact: +40238546032
Cazare: 20 locuri

Moaste: particele din moastele Sf. Haralambie, Sf. 40 de Mucenici
De vazut: Muzeul: arta bisericeasca, carte veche, icoane, broderii

Manastirea Ratesti legenda

Mănăstirea Răteşti, ctitorie a căpitanului Dragomir din prima jumătate a veacului al XVII-lea, a avut mai întâi statutul de schit, fiind menţionată ca atare, pentru întâia oară, într-un hrisov din 6 mai 1634 al monahului Sofronie din Gomeşti.

Într-un alt hrisov datat 21 ianuarie 1652 Damaschin Călugărul, Daniil Călugărul şi popa Dumitru Călugărul depun mărturie că Dragomir căpitanul stăpânea în acea perioadă moşia Răteşti. Vechiul schit cuprindea o bisericuţă de lemn cu hramul Sfanta Treime şi câteva chilii. În anul 1572, din motive necunoscute, sihăstria este părăsită.

Manastirea Ratesti

Prin donaţi­ile boierilor Scarlat şi Alexandru Hrisoscobu va fi reînfiinţată ca mănăsti­re de maici, în 1784 înălţându-se o nouă biserică de lemn, cu hramul Sf. Dimitrie. în 1844, prin osârdia episcopului Chesarie al Buzăului, pe locul acesteia se va construi actuala biserică, ce poartă hramurile celor două locaşuri mai vechi.

Prima pictură a bisericii a aparţinut zugravului Nicolae Teodorescu Pitaru, ajutat de nepotul său Gheorghe Tattarescu. În 1874, în cimitir, se va înălţa o bisericuţă cu hramul învierea lui Lazăr. La Mă­năstirea Răteşti, în 1861, episcopul Dionisie Romano înfiinţează o şcoală pentru maici şi fetele sărace din sat.

Harta Manastirea Ratesti

Voteaza articolul
[Total voturi: 4 Scor general: 4]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.