Rezumat:
Calendar crestin: cand cade Pastele Ortodox si Pastele Catolic. Sarbatoarea Pastelui in 2023 si in anii urmatori
Pastele Ortodox 2023 se va sarbatori in data de 16 aprilie, iar Pastele Catolic 2023 va fi cu o saptamana inainte, in data de 9 aprilie. Calculul zilelor de Pasti a fost stabilit la Sinodul Ecumenic de la Niceea, in 325 . Asadar, Pastele se sarbatoreste in duminica ce urmeaza lunii pline de dupa echinoctiul de primavara.
Cand cade Pastele ortodox in anii urmatori?
In anii ce urmeaza, Pastele ortodox se sarbatoreste in urmatoarele zile:
- Pastele ortodox 2023 – 16 aprilie
- Pastele ortodox 2024 – 5 mai
- Pastele ortodox 2025 – 20 aprilie
- Pastele ortodox 2026 – 12 aprilie
- Pastele ortodox 2027 – 2 mai
- Pastele ortodox 2028 – 16 aprilie
- Pastele ortodox 2029 – 8 aprilie
- Pastele ortodox 2030 – 28 aprilie
Cand cade Pastele Catolic in anii urmatori?
In anii ce urmeaza, Pastele catolic se sarbatoreste in urmatoarele zile:
- Pastele Catolic 2023 – 9 aprilie
- Pastele Catolic 2024 – 30 martie
- Pastele Catolic 2025 – 20 aprilie
- Pastele Catolic 2026 – 5 aprilie
- Pastele Catolic 2027 – 28 martie
- Pastele Catolic 2028 – 16 aprilie
- Pastele Catolic 2029 – 1 aprilie
- Pastele Catolic 2030 – 21 aprilie
In functie de perioada in care cade Pastele in fiecare an, se stabilesc si datele celorlalte sarbatori importante, precum Rusaliile 2022 si Floriile 2022. In 2022 , Floriile ortodoxe se vor sarbatori duminica, 17 aprilie, iar Floriile catolice, duminica, 10 aprilie. In anii ce urmeaza, Floriile ortodoxe si catolice se sarbatoresc in urmatoarele zile:
- Floriile ortodoxe si catolice 2023
Floriile ortodoxe 2023 se sarbatoresc duminica, 4 iunie, iar Floriile catolice 2023, duminica, 2 aprilie.
- Floriile ortodoxe si catolice 2024
Floriile ortodoxe si cele catolice 2024 se sarbatoresc in aceeasi zi, duminica, 24 martie.
- Floriile ortodoxe si catolice 2025
Floriile ortodoxe si cele catolice 2025 se vor celebra duminica, 13 aprilie.
In anii ce urmeaza, Rusaliile ortodoxe si catolice se sarbatoresc in urmatoarele zile:
- Rusaliile ortodoxe si catolice 2023
Rusaliile ortodoxe 2023 se sarbatoresc duminica, 4 iunie, iar Rusaliile catolice 2023, duminica, 28 mai.
- Rusaliile ortodoxe si catolice 2024
Rusaliile ortodoxe 2024 se sarbatoresc duminica, 23 iunie, iar Rusaliile catolice 2024, duminica, 19 mai.
- Rusaliile ortodoxe si catolice 2025
Rusaliile ortodoxe 2025 se sarbatoresc duminica, 8 iunie.
Sarbatoarea Pastelui, sarbatorita pentru prima oara in urma cu sute de ani, este cea mai importanta sarbatoare crestina a anului. Aceasta sarbatoare este adesea asociata cu primavara, intrucat retrezirea naturii la viata simbolizeaza noul trai pe care crestinii l-au castigat dupa Invierea lui Hristos. Evreii numesc Pastele drept ‘ Sarbatoarea libertatii’, amintind anual de trecerea prin Marea Rosie si de eliberarea lor din robia Egiptului, eveniment relatat in Biblie.
Ce semnifica Sarbatoarea Floriilor si de ce este strans legata de Pastele Ortodox ?
Floriile, sau Duminica Stalparilor este cea mai importanta sarbatoare care prevesteste Pastele Ortodox, fiind si motiv de celebrare a onomasticii pentru cei ce poarta nume de flori. Denumirea de stalpar provine de la ramurile de palmier sau finic cu care a fost intampinat Iisus la intrarea in Ierusalim. Este una dintre cele mai importante sarbatori imparatesti, fiind mentionata pentru prima data cu sute de ani in urma, in secolul al IV-lea.
Sarbatoarea Floriilor este astazi celebrata cu mare fast, deoarece marcheaza sfarsitul celor 40 de zile de post si inceputul Saptamanii Mari, cea mai importanta pentru pregatirile de Pasti. Aceasta zi de duminica ii pregateste pe crestini pentru bucuria pe care o aduce biruinta lui Iisus Hristos asupra mortii din duminica Invierii. Liturghia spune ca din aceasta zi incepe Saptamana Patimilor. In fiecare seara, in biserici se oficiaza Deniile, slujbe in care credinciosii il petrec pe Iisus Hristos pe drumul Crucii, pana la moarte si Inviere.
Denumirea de ‘Florii’ provine din urma unei minuni facute de Hristos. In ziua de Florii, Iisus Hristos l-a inviat pe Lazar, la patru zile de la moartea lui. Multimi de oameni s-au strans la portile cetatii pentru a-L intampina si slavi cu flori pe Mantuitor la intrarea in Ierusalim. De aceea, sambata din ajunul Floriilor este cunoscuta si sub numele de Mosii de Florii, zi in care se fac pomeniri pentru sufletele celor care nu mai sunt printe noi.
Denumirea populara a acestei zile a fost data si de suprapunerea intrarii Domnului in Ierusalim cu sarbatoarea zeitei florilor, Flora, astfel ca in urma acesteia au aparut nenumarate traditii si obiceiuri , atat in mediul urban, cat si rural, multe dintre ele fiind pagane.
Aceasta sarbatoare este menita sa aduca numai bucurie tuturor crestinilor, insa cu intelegerea ca zilele ce urmeaza, sunt unele de suparare si tristete.
De Sarbatoarea Floriilor, in fiecare an se fac procesiuni ce au ca scop rememorarea intrarii lui Hristos in Ierusalim, dupa ce il inviase pe Lazar. El a fost primit cu slava. Oamenii isi asterneau pe drum hainele si il intampinau cu ramuri de finic, in timp ce strigau ‘Osana!’, fiind convinsi ca a venit vremea regelui prevestit de profeti. Acum, dupa mii de ani, pelerinii refac traseul triumfal, cu tristetea ce precede Patimile Domnului, dar si cu bucuria care vesteste Invierea Sa.
De ce difera data cand cade Pastele ortodox de cea a Pastelui catolic?
Data in care crestinii sarbatoresc Pastele este influentata de doua fenomene naturale: echinoctiul de primavara si luna plina. Echinoctiul este un fenomen cu data fixa, insa luna plina nu este intotdeauna la aceeasi data.
Un alt factor care contribuie la diferentierea celor doua date este utilizarea unor calendare diferite de catre ortodocsi si catolici. Biserica Ortodoxa calculeaza zilele de Pasti dupa calendarul pe stil vechi, calendarul iulian, iar cea Catolica se raporteaza la echinoctiul de primavara dupa calendarul gregorian.
La inceputul erei noastre, cea in care a trait Iisus Hristos, Pastele Iudeu se sarbatorea in ziua de 14 in luna Nisan, prima zi cu Luna plina a primaverii. Aceasta era prima luna a anului in calendarul asirian, iar in cel iudaic, prima luna a anului ecleziastic si a saptea luna a anului secular.
Denumirea de ‘Nisan’ semnifica ‘luna fericirii’. Data aceasta era dependenta de ciclul lunar (anul avea 13 luni), si nu de calendarul de 12 luni care se aplica in prezent. Asadar, data Pastelui a fost stabilita de primul Conciliu de la Nicea, in 325, in
Duminica imediat urmatoare lunii pline dupa echinoctiul de primavara.
Initial, Biserica Apuseana si cea Rasariteana sarbatoreau Pastele la aceeasi data. Biserica Crestina a fost impartita in doua dupa Marea Schisma din 1054, si astfel au luat nastere Biserica Rasariteana, sub autoritatea patriarhului de la Constantinopol, si Biserica Apuseana, sub autoritatea papei. Cinci sute de ani mai tarziu, Papa Grigore al XIII-lea a reformat calendarul iulian, facand trecerea la calendarul pe care il cunoastem in ziua de astazi.
De ce se tine si cat dureaza Postul Pastelui?
Postul Mare, denumire data de catre oameni, este cel mai lung si aspru post din an, ce dureaza patruzeci de zile, la care se adauga si Saptamana Patimilor. Postul Pastelui este perioada ce prevesteste Invierea, perioada ce semnifica tristete. Motivul principal al postirii era pregatirea catehumenilor pentru intrarea in Biserica. Postul Pastelui a devenit, in cele din urma, o perioada de pregatire spirituala pentru toti crestinii ce urmeaza a sarbatori Invierea Domnului nostru Iisus Hristos.
In primele secole, postul se tinea doar in Vinerea Patimilor sau o saptamana inaintea Pastelui. Astazi, numarul zilelor de post aduc aminte de postul celor patruzeci de zile tinute de Mantuitor inainte de inceperea activitatii Sale mesianice.
La sfarsitul secolului al III-lea, Postul Mare a fost impartit in Postul Paresimilor, sau Postul Prepascal care tinea pana in Duminica Floriior si Postul Pascal, sau Postul Pastilor incepea din Duminica Floriilor pana in ziua de Duminica Invierii Domnului, avand o durata de o saptamana.
In anul 325, la Sinodul ecumenic de la Niceea, Biserica de la Rasarit a stabilit ca Postul Mare sa dureze sapte saptamani, regula care a ramas valabila pana in zilele noastre.