12 vieţuitori, viaţă de obşte
Hram: Sfântul Ierarh Nicolae (biserica mare), Sfântul Spiridon şi Epifanie (paraclisul)
Adresă: com. Comana, 087055, jud. Giurgiu
Acces: din E70 Bucureşti-Giurgiu, din loc. Adunaţii-Copăceni (19 km S de Bucureşti, DJ 412A/DJ 411 spre SE 19 km până la mănăstire (aflată în loc. Comana) (GPS: 44°10’34.33″N, 26°8’32.27″E)
Stareţ: protos. Mihail Muscariu
Contact: +40724215607; www.manastireacomana.ro
Cazare: 20 locuri
Program de vizitare: –
Moaşte:părticele din moaştele Sf. Ecaterina
lcoane făcătoare de minuni: icoana Sf. Nicolae
De văzut: • Mănăstirea Comana poate fi considerată una din cele mai importante necropole domneşti; aici se află mormintele lui Nicolae Pătraşcu, fiul lui Mihai Viteazul, Radu Şerban Voievod, şi ale mai multor membri din familia Cantacuzino
Manastirea Comana – legenda
Mănăstirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare. În sec. al XVI-iea Comana se ruinează aproape în întregime, asfel că, în 1588, boierul Radu Şerban începe zidirea unei noi mănăstiri pe locul primeia. Între 1653 şi 1658 mănăstirea este vizitată de către Paul de Alep, secretar al Patriarhului Macarie al Antiohiei, care rămâne impresionat de arhitectura acesteia. în timpul domniei lui Matei Basarab, Comana ajunge unul dintre principalele centre religioase ale Valahiei, aici făcându-şi ucenicia şi Sf. Sava Brancovici, viitorul mitropolit mărturisitor al Ardealului.
Şerban Cantacuzino va restaura întreaga mănăstire, în stil brâncovenesc, la sfârşitul sec. al XVII-iea, zidind şi un frumos paraclis. În 1728 mănăstirea este închinată, de către Nicolae Mavrocordat, Sfântului Mormânt După secularizarea averilor mănăstireşti, în 1864, Comana devine, în scurt timp, o simplă biserică de mir. In anul 1932 se construieşte în incinta mănăstirii mausoleul eroilor români căzuţi în luptele de pe Neajlov în Primul Război Mondial. Comana se redeschide ca mănăstire de călugări, în 1992, prin purtarea de grijă a PF Teoctist. Mănăstirea se află astăzi în faza de pregătire a unei noi restaurări.