Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea-Comana
Manastirea-Comana

Giurgiu

Manastirea Comana

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

12 vieţuitori, viaţă de obşte
Hram: Sfântul Ierarh Nicolae (biserica mare), Sfântul Spiridon şi Epifanie (paraclisul)
Adresă: com. Comana, 087055, jud. Giurgiu
Acces: din E70 Bucureşti-Giurgiu, din loc. Adunaţii-­Copăceni (19 km S de Bucureşti, DJ 412A/DJ 411 spre SE 19 km până la mănăstire (aflată în loc. Comana) (GPS: 44°10’34.33″N, 26°8’32.27″E)
Stareţ: protos. Mihail Muscariu
Contact: +40724215607; www.manastireacomana.ro
Cazare: 20 locuri
Program de vizitare: –
Moaşte:părticele din moaştele Sf. Ecaterina
lcoane făcătoare de minuni: icoana Sf. Nicolae
De văzut: • Mănăstirea Comana poate fi considerată una din cele mai importante necropole domneşti; aici se află mormintele lui Nicolae Pătraşcu, fiul lui Mihai Viteazul, Radu Şerban Voievod, şi ale mai multor membri din familia Cantacuzino

Manastirea Comana – legenda

Mănăstirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare. În sec. al XVI-iea Comana se ruinează aproape în întregime, asfel că, în 1588, boierul Radu Şerban începe zidirea unei noi mănăstiri pe locul primeia. Între 1653 şi 1658 mănăstirea este vizitată de către Paul de Alep, secretar al Patriarhului Macarie al Antiohiei, care rămâne impresionat de arhitectura acesteia. în timpul domniei lui Matei Basarab, Comana ajunge unul dintre principalele centre religioase ale Valahiei, aici făcându-şi ucenicia şi Sf. Sava Brancovici, viitorul mitropolit mărturisitor al Ardealului.

Manastirea Comana
Manastirea Comana 57

Şerban Cantacuzino va restaura întreaga mănăstire, în stil brâncovenesc, la sfârşitul sec. al XVII-iea, zidind şi un frumos paraclis. În 1728 mănăstirea este închinată, de către Nicolae Mavrocordat, Sfântului Mormânt După secularizarea averilor mănăstireşti, în 1864, Comana devine, în scurt timp, o simplă biserică de mir. In anul 1932 se construieşte în incinta mănăstirii mausoleul eroilor români căzuţi în luptele de pe Neajlov în Primul Război Mondial. Comana se redeschide ca mănăstire de călugări, în 1992, prin purtarea de grijă a PF Teoctist. Mănăstirea se află astăzi în faza de pregă­tire a unei noi restaurări.

Voteaza articolul
[Total voturi: 11 Scor general: 4.3]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.

Suceava

Schitul Poiana Arsitei a fost ridicata de credincioşii din satul Capu Câmpului, în 1992.