Hi, what are you looking for?

Ortodox NewsOrtodox News
Manastirea Negru Voda Campulung Muscel
Manastirea Negru Voda Campulung Muscel

Arges

Manastirea Negru Voda Campulung Muscel

Lespedea de pe mormântul Întemeietorului Ţării Româneşti, Basarab I, de la Mănăstirea Negru Vodă, Câmpulung-Muscel, se află astăzi la Curtea de Argeş.

8 vieţuitori, viaţă de obşte
Manastirea Negru Voda Campulung Muscel Hram: Adormirea Maicii Domnului
Manastirea Negru Voda Campulung Muscel Adresă: str. Negru Vodă, nr. 64, Câmpulung-Muscel, 115100, jud. Argeş
Acces: la marginea oraşului Câmpulung-Muscel (la ieşirea spre Piteşti) (GPS: 45°15’33.99″N, 25°2’14.48″E)
Stareţ: protos. Serafim Caiea
Manastirea Negru Voda Campulung Muscel Contact: +40248510750; www.manastireanegruvoda.ro

Moaste: particele din moastele Sf. Pantelimon, St.Varvăra, Sf. Mercurie, Sf. Ioan Botezătorul Icoane facatoare de minuni: lcoana Maicii Domnului Galactrofusa
Icoana Maicii Domnului din raclă, sec. al XVII-lea,

Manastirea Negru Voda Campulung Muscel legenda

După tradiţie, mănăstirea a fost ctitorită în 1215 de Radu Negru Voievod. Va fi rezidită de Basarab I împreună cu fiul său, Nicolae Alexandru, şi reînnoită pe vechea temelie şi din piatra primei ctitorii de Matei Basarab, în 1635-1636, când redevine mănăstire şi va dura până în 1827.

In acel an, episcopul Filaret Beldiman, cu sprijinul domnitorului Ţării Româneşti, Grigorie Ghica, o va reface pentru a treia oară (arhitect Franz Walet), biserica mănăstirii fiind târnosită în 1832. Turnul clopotniţă este cel mai înalt din Ţara Românească (35 m înălţime).

Manastirea Negru Voda Campulung Muscel

Ansamblul mănăstiresc cuprinde, pe lângă chilii şi biserică, o bolniţă, casa domnească a lui Matei Basarab şi un paraclis voievodal. La Negru Vodă a funcţionat prima tiparniţă din Ţara Românească, aici tipărindu-se, în 1642, prima carte în limba română, lnvăţături pentru toate zilele. Stăreţia a fost modificată în stil brâncovenesc în ultima jumătate a sec. al XVIII-lea.

Biserica mănăstirii păstrea­ză cel mai important document epigrafie din ţară, cea mai veche piatră de mormânt voievodală, aparţinând domnitorului Nicolae Alexandru Basarab (1364). Iconostasul este o adevărată capodoperă, fiind bogat ornamentat cu motive vegetale.

Biserica a fost repictată în frescă (1955-1957), în vremea stareţului Meletie Petcu, de către o echipă condusă de arhim. Sofian Boghiu. Desfiinţată de comunişti în 1959, mănăstirea va fi reînfiinţată în 1989, prin grija ÎPS Calinic al Argeşului şi Muscelului.

Harta Manastirea Negru Voda Campulung Muscel

Voteaza articolul
[Total voturi: 2 Scor general: 5]
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din aceiasi categorie

Giurgiu

Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu este format dintr-o bisericuţă de lemn şi un corp de chilii.

Giurgiu

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu a fost înfiinţată în anul 2006 prin eforturile clericilor din Episcopia Giurgiului. Se află situată în imediata apropiere...

Giurgiu

Manastirea Comana este ctitorie a domnitorului Vlad Ţepeş din anul 1461, fiind înălţată ca o mănăstire-cetate de apărare.

Suceava

Manastirea Stefan cel Mare si Sfant a fost ctitorită de fam. Emil şi Fevronia Dascălu, Tomoioagă Gheorghe, protos. Lavrentie, ierom. Bartolomeu şi protos.